Advertentie

Europa verzet zich tegen algemeen reisverbod van en naar VK

In Dover staan zowat 3.000 vrachtwagens geblokkeerd door de Franse sluiting van de grens met het Verenigd Koninkrijk. ©Photo News

De Europese Commissie roept de EU-lidstaten op de rangen te sluiten over maatregelen tegen de besmettelijke coronavariant in het Verenigd Koninkrijk. België en Frankrijk versoepelen vanaf woensdag hun aanpak.

Er kan geen sprake zijn van een algemeen Europees reisverbod van en naar het Verenigd Koninkrijk. Dat liet de Europese Commissie dinsdag verstaan bij monde van EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders. 'Daardoor kunnen duizenden Europeanen en Britten niet naar huis terugkeren', zei hij. Bovendien is de maatregel in strijd met de regels rond het Britse lidmaatschap van de Europese interne markt, dat nog tot 31 december loopt.

Wel kunnen niet-essentiële reizen tussen de EU en het VK worden ingeperkt. Dat gebeurt het best op een gecoördineerde manier. Met haar aanbeveling reageerde de Europese Commissie op de kakofonie aan maatregelen die de EU-lidstaten namen na de bekendmaking van een zeer besmettelijke coronavariant in het VK.

Duizenden Europeanen en Britten kunnen niet naar huis terugkeren door de maatregelen.
Didier Reynders
EU-commissaris voor Justitie

Hoe de Europese landen reageren op de toegenomen coronabesmettingen in grote delen van Engeland, beslissen ze uiteindelijk zelf. Maar de Commissie heeft alvast een aanbeveling voor een gecoördineerde aanpak voorbereid. Ze wil vermijden dat het vrij verkeer al te zeer aan banden wordt gelegd, zoals tijdens de eerste lockdown, toen overal in Europa de binnengrenzen dichtgingen.

Vrachtwagenchauffeurs

De Europese Commissie focust vooral op het goederentransport, dat zwaar onder druk staat door de beperkende maatregelen. EU-commissaris voor Transport Adina Valean benadrukte dat vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers uit de vervoersector vrijgesteld worden van quarantaine- en andere maatregelen als ze de grens oversteken.

De ontdekking van de nieuwe coronavariant leidde de voorbije dagen tot een tsunami aan maatregelen. De meest ingrijpende was het Franse verbod op goederenvervoer. Dat leidde vooral aan de Britse kant van het Kanaal tot enorme files. Zowat 3.000 vrachtwagens stonden dinsdag te wachten op de opening van de grens met Frankrijk.

3.000
Vrachtwagens
Aan de Britse kant van het Kanaal stonden dinsdag zowat 3.000 vrachtwagens vast door de sluiting van de grens met Frankrijk.

De Britten drongen de afgelopen dagen bij hun Franse collega's aan op een versoepeling van het inreisverbod. Dinsdagavond maakte Parijs bekend dat de grens met het VK weer deels opengaat. Wie een vaste verblijfplaats heeft in Frankrijk of in een ander land van de Schengenzone, kan met een recente negatieve coronatest op zak vanaf woensdag vanop Brits grondgebied weer naar Frankrijk reizen. De Fransen broedden dinsdagavond ook op aanpassing van de regeling voor vrachtverkeer.

Hoofdverblijfplaats

In België loopt in de nacht van dinsdag op woensdag het reisverbod met het VK af. Maar er blijven beperkende maatregelen, maakte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bekend. Zo zijn vanaf woensdag alleen mensen vanuit het VK toegelaten die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. En ze moeten zeven dagen in quarantaine.

Wie geen hoofdverblijfplaats in België heeft, kan pas vanaf 1 januari vanuit het VK naar ons land reizen en dan nog alleen als het om een essentiële verplaatsing gaat. Dat is een gevolg van de brexit die op die dag helemaal van kracht moet worden. Ook moeten die reizigers een recente negatieve coronatest voorleggen.

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines liet dinsdag weten dat ze haar vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel vanaf woensdag weer normaal uitvoert. Ook passagiers die in Brussel overstappen op een andere vlucht buiten de Europese Unie zijn welkom als ze voldoen aan de voorwaarden van het land van hun bestemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud