Europa wacht tot vrijdag voor afspreken nieuwe brexitdeadline

De Europese leiders raakten het woensdag niet eens over de lengte van het brexituitstel. ©REUTERS

Een Europese beslissing over de nieuwe brexitdeadline komt vrijdag pas. Parijs wil een korte verlenging tot midden november, maar een grote meerderheid pleit voor uitstel tot 31 januari.

‘Netflix-series zijn vaak minder goed dan de brexit’, liet Charles Michel (MR), ontslagnemend premier en vanaf 1 december voorzitter van de Europese Raad zich de voorbije dagen ontvallen. De brexitsoap duurt intussen onverminderd voort. Woensdag verhuisde het toneel opnieuw naar Brussel.

Niet 31 oktober

Zeker is dat de huidige deadline voor de brexit van 31 oktober vervalt. Het Britse parlement hield dinsdagavond een spoedprocedure van drie dagen tegen om de deal van premier Boris Johnson goed te keuren. Een grondiger parlementair debat over de brexitdeal zal daardoor minstens duren tot november.

Johnson drukte daarop dinsdagavond de pauzeknop in. Hij vroeg overleg met Europa over de timing van de uitstap. De uitstap van 31 oktober was voor Johnson een fetisj, waar hij niet graag van afstapt. Bovendien wil hij met nieuwe verkiezingen snel de brexitbuit incasseren.

Al snel diezelfde avond liet Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk weten dat Europa inging op het Britse verzoek tot uitstel. Tusk wil het koste wat het kost een no-deal, een vertrek uit de Unie zonder akkoord, vermijden. Tusk ging ervan uit dat een schriftelijke procedure zou volstaan om de deadline op te schuiven. Een nieuwe Europese top over de brexit, waar de Europese leiders intussen hun buik vol van hebben, is dus niet nodig.

Onrust

Toch maakte de opluchting van dinsdagavond in het Europese kamp plaats voor onrust. De verlenging van de deadline is niet controversieel, want de Europese landen willen niet zelf de trekker overhalen die leidt tot een Brits vertrek zonder akkoord. Als de Britse ratificatie meer tijd neemt, volstaat een ‘technische verlenging’.

Maar al snel rees de vraag hoelang zo’n technische verlenging mag duren. De Franse president Emmanuel Macron, die al langer tegenwringt in het brexitdebat, sprak van een uitstel met ‘enkele dagen’.

De vrees van de EU is dat nieuw uitstel niet dient om de brexitdeal te ratificeren, maar wel om zich te profileren bij nieuwe Britse verkiezingen.

Johnson had vorige zaterdag, weliswaar tandenknarsend, uitstel gevraagd. Hij was daartoe verplicht door een amendement dat de oppositie en toryrebellen zaterdag goedkeurden. Dat amendement vroeg uitstel tot 31 januari 2020.

Dat uitstel kan weliswaar een flexibel karakter krijgen. Als de brexitdeal sneller goedgekeurd wordt, is de brexit al een feit de eerste dag van de volgende maand. Maar als Europa die datum aanpast en inkort tot een maand bijvoorbeeld, is een goedkeuring nodig van het Britse parlement.

EU-ambassadeurs

De EU-ambassadeurs kwamen woensdagavond bijeen voor overleg. Onderhuids leeft de vrees dat Europa de speelbal wordt van politieke spelletjes in het Verenigd Koninkrijk. Zowel Johnson als de Labour-oppositie zou van die periode van drie maanden gebruik willen maken om verkiezingen te organiseren.

De drie maanden zouden zo niet dienen om de brexitdeal te ratificeren, wel om zich te profileren. Johnson dreigde dinsdagavond al met nieuwe verkiezingen, terwijl Labour op een tweede referendum aanstuurt. Europa wordt zo meegesleurd in een spel op wiens voorwaarden de stembusgang er komt.

De EU-ambassadeurs werden het woensdagavond niet eens over de deadline. Parijs wil een deadline tot 15 november, de meerderheid van de EU-landen pleit voor uitstel tot 31 januari.

Vrijdag is nieuw overleg gepland. Als de impasse blijft, komt er maandag alsnog een Europese top.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud