Advertentie

Europa werkt aan verplichte registratie buitenlandse reizigers

De nieuwe Europese regels lijken op het Amerikaanse ESTA-systeem. ©BELGA

De Europese Commissie wil de controle op wie de EU binnenkomt fors aanscherpen.

Alle reizigers voor wie geen visumplicht geldt worden verplicht hun bezoek vooraf te registreren. Verdachte personen kunnen op die manier geweerd worden, schrijft De Volkskrant.

Het voorstel dat de eurocommissarissen Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Dimitris Avramopoulos (Migratie) vanmiddag presenteren, moet terrorisme, mensensmokkel en illegale migratie tegengaan. De Verenigde Staten kennen al langer een dergelijk systeem, ESTA.

5 euro

Volgens betrokkenen kost het nieuwe registratiesysteem eenmalig 200 miljoen euro, daarna 80 miljoen per jaar om het operationeel te houden. Die kosten worden gedekt door de 5 euro die elke reiziger betaalt voor de verplichte aanmelding.

De terreuraanslagen in Europa afgelopen jaren toonden aan dat het relatief eenvoudig is om de EU binnen te komen. Dit voorjaar al beloofde de Commissie voorstellen om de controles aan de buitengrenzen aan te scherpen. 'Dat zijn belangrijke bouwstenen voor de veiligheid van onze burgers', zei commissaris Julian King (Veiligheid) onlangs.

Databanken

Het nieuwe reis- en autorisatiesysteem oogt eenvoudig op papier. Iemand uit een niet-EU-land die Europa wil bezoeken, dient vooraf elektronisch een vragenlijst in te vullen. De betrokkene moet onder meer zijn naam, leeftijd, geboorteplaats, paspoortnummer en het doel van de reis opgeven, alsook vragen beantwoorden over zijn gezondheid. De aanvraag kost 5 euro en zou 5 tot 10 minuten in beslag nemen.

De zo verkregen informatie wordt direct gecheckt in bestaande EU-databestanden als die van Europol, het Schengen Informatie Systeem en Eurodac (asielzoekerregistratie). Vrijwel onmiddellijk krijgt de reiziger de melding of zijn reisverzoek op problemen stuit of niet.

De Commissie denkt dat bij ruim 95 procent van de verzoeken 'het lampje op groen springt' (geen problemen). Een goedgekeurde aanvraag blijft vijf jaar geldig.

Bij de grens wordt de reiziger sowieso gecontroleerd. Het nieuwe registratiesysteem, waartoe de douanier toegang heeft, is een extra controlelaag. Het is en blijft een besluit van de lidstaat waar de reiziger naartoe wil, om de toegang te weigeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud