Europa 'werkt niet met een scenario van Grieks failliet'

‘De Europese Commissie werkt niet met een scenario van een Grieks faillissement.’ Dat verklaarde de woordvoerder van Eurocommissaris voor Financiën, Olli Rehn, gisteren. Hij distantieert zich daarmee uitdrukkelijk van de geruchten dat Duitse ambtenaren en politici wél scenario’s onderzoeken waarbij Griekenland zijn schulden niet langer kan betalen.

Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, minimaliseerde gisteravond in een interview bij zender ZDF die geruchten. Hij liet verstaan dat het ‘normaal’ is dat een regering ook nadenkt over de gevolgen van een ‘catastrofe’, maar dat het scenario nu niét aan de orde is.

Schäuble benadrukte dat het onmogelijk is een land uit de eurozone te schoppen, maar dat er zeer duidelijke voorwaarden en grote lasten verbonden zijn aan de hulp van de EU en het IMF. ‘Uiteindelijk moeten de Grieken zelf beslissen of ze die lasten willen en kunnen dragen.’

Geldtrommel

De Griekse geldtrommel is volgende maand leeg. Afgelopen weekeinde kondigde de Griekse regering bijkomende besparingen aan. Toch blijft het onduidelijk wanneer de inspecteurs van de EU en het IMF terugkeren naar Athene. Het IMF beslist woensdag of het onderzoek voortgaat. Pas als de inspecteurs rapporteren dat Griekenland de vereiste maatregelen heeft genomen, kan een volgende schijf van de lening worden uitbetaald.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte gisteren met Bondskanselier Angela Merkel ‘het belang van de euro voor Europa én voor Duitsland’. Ze vragen ook dat de afspraken van de eurotop van 21 juli eind deze maand zijn uitgevoerd. Die afspraken behelzen een uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees noodfonds EFSF en een tweede lening voor Griekenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud