Europa zet druk op Frankrijk en Italië

Europees Commissaris, Olli Rehn. ©EPA

De Europese Commissie blijft Frankrijk en Italië onder druk zetten om de overheidsfinanciën sneller te saneren en het hervormingstempo op te voeren.

De Europese Commissie gaf de 28 lidstaten maandag aanbevelingen voor hun economisch en begrotingsbeleid. Het was vooral uitkijken naar de Europese raadgevingen voor probleemkinderen Frankrijk en Italië. 

Beide landen gaven de afgelopen weken aan de begrotingsteugels wat te willen vieren en meer te willen inzetten op jobcreatie en de creatie van economische groei.

Frankrijk

De boodschap van de Europese Commissie voor Frankrijk was duidelijk. De socialistische regering van premier Manuel Valls krijgt geen verder uitstel om haar begrotingstekort terug te dringen onder 3 procent van het bruto binnenland product (bbp).

Maar Parijs riskeert dit jaar ook geen sancties. 'De laatste maanden heeft de regering belangrijke hervormingen aangekondigd. Die gaan in de richting van wat wij het land aanraadden en ze kunnen investeringen en jobcreatie stimuleren', zei de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn.

Maar dat betekent niet dat Frankrijk uit de gevarenzone is. 'We juichen het voornemen toe om de overheidsuitgaven beter te controleren om het begrotingsdeficit onder controle te brengen. Maar het is belangrijk dat de Franse regering haar hervormingen voortzet', zei Rehn.

Hij voegde eraan toe uit te kijken naar de hervormingen die Frankrijk voor 2015 in petto heeft. De kans lijkt dan ook groot dat volgend jaar wel een boete dreigt voor Frankrijk als de ploeg-Valls de volgende maanden onvoldoende vooruitgang boekt.

Italië

Voor Italië toonde de Commissie zich iets milder. Het Italiaanse begrotingstekort zit al onder 3 procent van het bbp. Het land kampt dus niet met een buitensporig tekort.

Maar het liet de afgelopen jaren na de schuld voldoende af te bouwen. Die schuld bedraagt 130 procent van het bbp. 'Bovendien kampt het land met een erg zwakke concurrentiekracht', zei Rehn.

De ploeg van premier Matteo Renzi krijgt ook de raad sneller structurele hervormingen door te voeren. 'Om sterke, duurzame groei en jobs te creëren', klonk het.

Rehn spoorde Rome aan de overheidsuitgaven terug te dringen en een efficiënter belastingsysteem in te voeren. Het advies komt er een maand voor Italië voor zes maanden het voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud