Europa zet exportverbod voor coronavaccins op de rails

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. ©EPA

De transparantie die de Europese Commissie vrijdag wil opleggen bij de uitvoer van coronavaccins zet de deur open voor een exportverbod.

De Europese Commissie keurt vrijdag een verplichte registratie goed voor de export van vaccins naar buiten de Unie. Ze wil zicht krijgen op welke vaccins en hoeveel dosissen uitgevoerd worden naar welk land. De Commissie benadrukt dat die registratie geen exportverbod is, maar ze kan wel degelijk 'onterechte' vaccinleveringen tegenhouden.

EU wil contract met AstraZeneca vrijgeven

De Europese Commissie zal vrijdag een geredigeerde versie van het contract met AstraZeneca vrijgeven. De Commissie en het farmabedrijf liggen al dagenlang in de clinch over de fors neerwaarts bijgestelde leveringsbeloftes.

Commissievoorzitster Von der Leyen beklemtoonde vrijdagochtend op de Duitse radiozender Deutschlandfunk dat het contract wat haar betreft 'kristalhelder' is en dat er bindende orders in opgenomen zijn. Inclusief duidelijke leveringsaantallen voor december en de eerste drie kwartalen van 2021.

De Duitse gaat ook in tegen de uitspraken van AstraZeneca-topman Pascal Soriot eerder deze week. Hij benadrukte dat het bedrijf wat hem betreft een inspanningsverbintenis aanging, geen resultaatsverbintenis. Maar volgens Von der Leyen was die 'best effort' clausule enkel van tel toen nog niet duidelijk was of AstraZeneca daadwerkelijk een werkend vaccin kon ontwikkelen.

De nieuwe exportmaatregel geldt tot eind maart. Vaccinproducenten moeten elke export melden aan de nationale autoriteiten en groen licht krijgen. Ook de Europese Commissie krijgt een vinger in de pap. Alleen de export van vaccins om humanitaire redenen mag ongehinderd doorgaan.

Douanestatistieken

Critici vrezen dat de wet ook gebruikt wordt om de uitvoer van het Pfizer-vaccin naar het Verenigd Koninkrijk tegen te houden.

Europese diplomaten zien in de douanestatistieken een duidelijke verhoging van de export van coronavaccins. De plotse productiebeperkingen bij de vaccinproducent BioNTech-Pfizer en de abrupte vermindering van het aantal beloofde leveringen van het vaccin van AstraZeneca liggen aan de basis van de Europese wet. In de lente gold een gelijkaardige registratieplicht voor mondmaskers en beademingstoestellen en dat leidde tot een exportverbod voor een op de vijf voor uitvoer bestemde mondmaskers.

De nieuwe wet kan de gespannen relaties tussen Brussel en Londen op de spits drijven. De Britse regering weigert de export van het vaccin van AstraZeneca vanuit de eigen fabrieken naar Europa toe te laten, hoewel dat voorzien is in het Europese aankoopcontract. De wet biedt Europa de kans in te grijpen als te weinig vaccins overblijven om de contracten die de Commissie met de farmaproducenten sloot te honoreren. Critici vrezen dat de wet ook gebruikt wordt om de uitvoer van het Pfizer-vaccin naar het Verenigd Koninkrijk tegen te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud