Europa zet spoed achter vaccinaties en opsporen virusvarianten

Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides hoopt met een intensievere opsporing van virusvarianten een derde coronagolf te voorkomen. ©REUTERS

De Europese Commissie wil 80 procent van de 80-plussers en het zorg- en medisch personeel tegen maart inenten. De lidstaten moeten ook 5 tot 10 procent van de positieve stalen testen op virusvarianten.

De Europese Commissie wil de uitrol van de vaccinatiestrategie in Europa versnellen. Over anderhalve maand moet 80 procent van de 80-plussers en het medisch en zorgpersoneel ingeënt zijn. Deze zomer moet 70 procent van de Europese volwassenen gevaccineerd zijn, met het oog op groepsimmuniteit.

De flessenhals in de vaccinatiestrategie ligt grotendeels bij de vaccinproducenten. De Commissie gaat intensief samenwerken met de farmabedrijven om de productiecapaciteit van vaccins op te drijven en de leveringsschema's te garanderen.

Eind deze maand wil ze een akkoord over een in heel Europa erkend 'vaccincertificaat', een medisch attest met de vaccinatiegeschiedenis. Dat vaccinbewijs moet in heel de Unie en liefst ook daarbuiten worden erkend, zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas. Meer controversiële plannen voor een vaccinpaspoort, dat reizen toelaat voor wie gevaccineerd is, wijst Schinas van de hand: 'We gaan het toekomstige gebruik van die certificaten nu nog niet bepalen. Dat vergt een politieke discussie.'

Europese top

De versnelde vaccinatie staat donderdagavond hoog op de agenda van video-overleg tussen de Europese leiders. Commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides benadrukt dat ook de teststrategie behoorlijk moet worden aangescherpt. 'Meer snelle antigentesten en het opsporen van virusmutanten in 5 tot 10 procent van de positieve coronastalen zijn nodig om een derde golf te vermijden', zegt ze. Vandaag wordt in de meeste lidstaten amper 1 procent van de positieve coronastalen getest op virusvarianten. De landen moeten de hygiëne- en afstandsregels handhaven en niet-essentiële reizen ontmoedigen. Terugkerende reizigers moeten worden getest.

Meer snelle antigentesten en het opsporen van virusmutanten in 5 tot 10 procent van de positieve coronastalen zijn nodig om een derde golf wil vermijden.
Stella Kyriakides
Europees commissaris voor Volksgezondheid

Het Europees Parlement eiste dinsdag meer transparantie over de Europese aankoopcontracten voor vaccins. De Commissie gaf al inzage in het contract met Curevac, maar alle belangrijke gegevens - zoals de prijs, de leveringsvoorwaarden en de aansprakelijkheid - waren onleesbaar gemaakt, tot onbegrip van het halfrond. Kyriakides belooft ook inzage in het contract met Pfizer-BioNTech, het eerste goedgekeurde vaccin.

Het Europees halfrond vindt ook dat Europa te veel naar de eigen navel kijkt. 'We zijn maar veilig als iedereen veilig is', klinkt het. De Commissie wil alvast een deel van de 2,3 miljard bestelde vaccindosissen mobiliseren voor de Balkan, Afrika en buurlanden. Ook daarover wordt donderdag op de virtuele EU-top gesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud