interview

Anthony Gardner: 'Europa zet steeds meer agenda voor wereld'

Anthony Gardner. ©Mary Turner/ Panos Pictures

'De EU heeft veel meer macht dan het soms denkt, maar kan meer discipline gebruiken om op te komen voor zichzelf.' Dat zegt Anthony Gardner, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de EU.

Gardner sprak dinsdag op het nieuwjaarsevenement van Mediafin, de uitgever van De Tijd en L'Echo. De Amerikaan was van 2014 tot 2017 ambassadeur bij de Europese instellingen in Brussel.

Volgens hem heeft de nieuwe Europese Commissie onder Ursula von der Leyen gelijk met de ambitie om een grotere internationale rol te spelen. 'De EU is een supermacht, maar niet op een traditionele manier. Ze oefent op veel manieren invloed uit, onder meer via regulering en handel. Dus het is een goede zaak om dat meer te projecteren in de wereld. Zeker in deze moeilijke internationale context, met problemen aan de rand van Europa, maar ook nu Amerika niet langer de partner is waarop veel Europeanen hopen.'

En ook al is die macht soft, Europa zet er steeds meer de agenda voor de rest van de wereld mee, zegt Gardner. 'De EU kan wel meer discipline gebruiken om op te komen voor zichzelf, zegt hij.

Interview met Anthony Gardner.

De 56-jarige Gardner, vandaag advocaat in Londen, is ook betrokken bij de verkiezingscampagne van Democraat Joe Biden. Hij dicht de ex-vicepresident 'redelijke kans' toe om de Democratische nominatie te winnen en in november president te worden, ondanks de stabiele supportersbasis van Trump. 'Mensen denken te vaak in lineaire termen: Trump is president, dus ze gaan ervan uit dat hij het zal blijven. Maar geschiedenis is niet lineair. Trump kan geklopt worden. En Joe Biden is het best geplaatst om te communiceren met het cruciale electoraat in de swing states.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect