Advertentie

Europa zet verplichte spreiding asielzoekers op agenda

©AFP

De Europese Commissie stelt woensdag een explosief plan voor de verplichte spreiding van erkende asielzoekers in Europa voor.

EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker houdt voet bij stuk: er moeten vaste quota komen tussen de Europese lidstaten voor de opvang van erkende vluchtelingen. Op de Europese top van 23 april kreeg Juncker nog lik op stuk: de meeste lidstaten zijn tegen een opgelegde spreiding van migranten. Toch is net een verplichte verdeling het belangrijkste deel van de migratiestrategie waar de EU-Commissie woensdag mee uitpakt.

Jean-Claude Juncker ©AFP

De strategie vertrekt bij het falen van het huidige migratiebeleid van de Unie. De verontwaardiging over de vele duizenden bootvluchtelingen die verdrinken voor de port van Europa, wil Juncker als breekijzer gebruiken om het beleid radicaal om te gooien. Voorlopig heeft hij daarvoor enkel de steun van Duitsland en Oostenrijk. De quota liggen bovendien erg gevoelig in de eigen centrumrechtse EVP-fractie.

Zo wil de EU-Commissie al tegen de zomer starten met een vrijwillige verdeling van erkende asielzoekers. Dat quotasysteem zal rekening houden met de draagkracht van een land, zowel financieel als in bevolkingsaantal, het aantal werklozen  en de aanwezige asielzoekers. Nu zijn het teveel dezelfde landen die asielzoekers opnemen. Van de 626.000 asielaanvrgen in de EU vorig jaar registreerde Duitsland alleen er al 200.000. Zuidelijke landen als Portugal en de meeste Oost-Europese landen vangen nauwelijks asielzoekers op.

Op termijn wil Juncker ook een systeem invoeren waarbij asielzoekers automatisch worden gespreid bij een 'massale instroom'. Een cijfer staat er nog niet op. Het debat erover is ook binnen de EU-Commissie behoorlijk explosief, maar moet tegen woensdag wel afgesproken zijn. In eerste instantie zou Europa Syrische vluchtellingen opvangen die nu in kampen zitten in de buurlanden van Syriƫ. Het VN-hoogcoommissariaat van de vluchtelingen dringt erop aan dat Europa 20.000 vluchtelingen per jaar hervestigt in Europa.

Ook pleit de EU-Commissie voor meer economische migratie, een taboe in vele landen. Juncker liet vorige week op een toespraak in Leuven ook al verstaan dat Europa omwille van de vergrijzing gewoon nood heeft aan migranten.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud