Europa zet zich schrap voor verdere negatieve spiraal in relaties met Rusland

Europees buitenlandchef Josep Borrell vreest dat een verdere verslechtering in de relaties met Rusland voorlopig 'het meest realistische scenario' blijft. ©AFP

Terugslaan, verhinderen dat Europese belangen ondermijnd worden en tegelijk de lijnen openhouden voor het klimaat en de Russische samenleving: dat zijn de ingrediënten van een nieuwe Ruslandstrategie waarover de Europese leiders zich volgende week buigen.

Josep Borrell, de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, wil geen tweede keer voor aap staan tijdens een officieel bezoek in Moskou. Begin februari werd hij - en bij uitbreiding de hele Europese Unie - door zijn Russische collega Sergej Lavrov weggehoond als onbetrouwbaar. Op hetzelfde moment wees Lavrov diplomaten van meerdere Europese landen uit.

De Russische relaties met Europa zijn in vrije val sinds de annexatie van de Krim in 2014. Desinformatiecampagnes en militaire afschrikking in voormalige satellietstaten versterkten de negatieve spiraal. Moskou slaagde erin Europa te verdelen met dank aan bevriende regimes in Hongarije en Cyprus.

De omleiding van een Europese vlucht van Ryanair en de gevangenneming van journalist Roman Protasevitsj in Minsk leidden tot een eensluidende Europese reactie tegen de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko maar ook tegen diens Russische beschermheer Vladimir Poetin.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zetten maandag 78 bijkomende namen en zeven diensten die betrokken waren bij de kaping op de Europese sanctielijst. Zij mogen Europa niet meer in en hun tegoeden in Europa worden bevroren. Het overleg over economische sancties tegen de energie-, meststoffen en financiële sector in Wit-Rusland loopt nog.

Strategie

Borrell legt de Europese leiders eind volgende week een nieuwe Ruslandstrategie voor. Terugslaan, de ondermijning van de Europese belangen inperken en een gerichte dialoog zijn de kernpunten.

Europa moet schendingen van de mensenrechten en inbreuken op de internationale wetgeving aanklagen. Kwaadwillige acties zoals een cyberaanval eisen sancties. Om ondermijnende Russische activiteiten in te dammen moet Europa weerbaarder worden, zegt Borrell. Hij wil bedreigingen en aanvallen counteren met een sterkere Europese cyberdefensie en strakker toezicht op de financiële stromen van criminele bendes, witwassers of corrupte zakenlui uit Rusland.

Een verdere verslechtering in de relaties met Rusland is voorlopig het meest realistische scenario.
Josep Borrell
EU-Buitenlandchef

Tegelijk wil Europa de lijnen met Rusland in multilaterale fora openhouden over thema's als klimaat, biodiversiteit en gezondheidszorg. Ook de contacten met de burgerbeweging en mensenrechtenactivisten moeten mogelijk blijven. Toch maakt Borrell zich geen illusies: 'De bewuste beleidskeuzes en agressieve acties van de Russische regering de voorbije jaren hebben een negatieve spiraal gecreëerd. Een verdere verslechtering in de relaties met Rusland is voorlopig het meest realistische scenario.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud