Europarlement begraaft piraterijverdrag Acta

(foto: EPA)

Het internationaal verdrag tegen piraterij op het internet, Acta, is definitief begraven. Het Europees Parlement stuurde Acta met een bijzonder grote meerderheid terug naar af.

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht had het Europees Parlement nochtans nog bezworen om Acta niet volledig de verdoemenis in te sturen. Toch was toen al duidelijk dat het doodsvonnis voor het piraterijverdrag al getekend was. 478 europarlementsleden verwierpen Acta. Slechts 89 stemden voor en 165 onthielden zich.

Het Acta-verdrag zou een internationaal verdrag worden tegen namaak en piraterij. Nu Europa wegvalt als partner en het akkoord ook in de VS erg gecontesteerd is, lijkt de overlevingskans van Acta bijzonder klein. De meeste kritiek heeft betrekking op de privacy van internetgebruikers.

De Gucht zegt wel dat hij wil blijven onderzoeken of dit verdrag in strijd is met een aantal fundamentele rechten, zoals de vrije meningsuiting. Hij vroeg daarvoor eerder al advies aan het EU-Hof van Justitie.

De meeste bepalingen van Acta zijn wel al verankerd in de Europese wetgeving. Voor de Europese burgers had Acta in principe weinig veranderd, is te horen in Europese kringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud