Advertentie

Europarlement keurt omstreden digitale auteursrechten goed

©REUTERS

De auteurs en artiesten winnen de strijd tegen Google en YouTube voor het vergoeden van hun copyright op internetplatformen. Het Europarlement keurde de nieuwe regels ongewijzigd goed.

Ettelijke jaren werd een verbeten strijd geleverd over de modernisering van de regels voor het auteursrecht in Europa. Die waren niet aangepast aan het digitale tijdperk. Half februari sloten de EU-lidstaten en het Europees Parlement dan toch een akkoord over een gezamenlijke Europese wettekst.

Die beloofde een billijke vergoeding voor nieuwsmedia als hun artikels hergebruikt worden op het internet. Alleen hyperlinks met korte uittreksels mogen nog vrij worden gedeeld.

Internetplatformen moeten bovendien zelf voorkomen dat muziek, filmpjes of artikels uit de pers, die beschermd zijn door auteursrecht, worden gedeeld zonder toestemming. Zij moeten die liedjes, teksten, of beelden filteren op mogelijk illegaal gebruik. Memes en parodieën kunnen wel nog vrij worden gedeeld.

'Vrij internet in gevaar'

Maar ook de compromistekst bleef controverse uitlokken. De tegenstanders, aangevuurd door de techgiganten, deden de nieuwe wetgeving af als het einde van het vrije internet. Platformen als Google of YouTube zouden verplicht worden alle uploads te filteren om een inbreuk op het auteursrecht te kunnen blokkeren. Om boetes te vermijden zou die screening erg streng gebeuren, waardoor al snel van 'censuurmachines' werd gesproken.

Een week na het akkoord tussen de EU-instellingen in februari stemde een voldoende grote meerderheid van lidstaten er al mee in. Vijf landen stemden tegen, waaronder Nederland en Italië. België onthield zich. Alle druk kwam daarna op het Europees Parlement te liggen, dat erg verdeeld is over de nieuwe regels. In Duitsland kwamen het voorbije weekend meer dan 10.000 mensen op straat tegen de uploadfilters. Zij claimen dat het internet in gevaar is. 

Ongewijzigde tekst

De stemming in het Europarlement beloofde een zenuwoorlog te worden. Normaal mocht enkel de compromistekst op tafel komen, maar toch probeerden diverse geledingen in het parlement nog amendementen aan te dragen ter stemming. Als het halfrond voldoende stemmen zou halen voor het compromis, maar daarna een meerderheid vond voor een van de amendementen, betekende dat het einde van de compromistekst. De onderhandelingen zouden dan weer helemaal van voor af aan moeten beginnen.

Deze stemming garandeert een goed evenwicht tussen de belangen van alle spelers: internetgebruikers, artiesten, auteurs en pers.
Andrus Ansip
EU-Commissaris voor de Digitale Economie

Maar zo ver kwam het niet. Het Europarlement stemde niet over amendementen en nam de compromistekst aan met een meerderheid van 348 stemmen. Er waren 274 tegenstemmen en 36 onthoudingen.

'Met deze regels trekken we eindelijk de scheefgetrokken situatie recht dat digitaal gebruik gelijk staat aan gratis gebruik,' reageert Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD).  'De regels beperken ook de vrije meningsuiting van gewone gebruikers op het internet niet.' Haar N-VA-collega Anneleen van Bossuyt zit op een andere lijn: 'De laagdrempelige toegang tot nieuws, feiten en bronnen moet gefaciliteerd worden, niet beknot. Het vrij internet staat op het spel.'

EU-commissaris Andrus Ansip reageert opgelucht. Dankzij de nieuwe regels zullen artiesten en uitgevers in een sterkere onderhandelingspositie staan tegenover de grote internetplatformen, klinkt het. Universiteiten, scholen, bibliotheken en musea krijgen via de nieuwe regels meer toegang tot online content. Datamining bijvoorbeeld komt dus niet in gevaar

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud