Advertentie
Advertentie

Europees compromis over lichte vergroening landbouw

©AFP

Een kwart van de directe inkomenssteun voor boeren in Europa moet vanaf 2023 naar klimaat- en milieumaatregelen gaan.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten bereikten vrijdag na een lange patstelling een akkoord over een groener Europees landbouwbeleid. 'Deze deal is niet perfect, maar wel een grote stap naar een groener en eerlijker landbouwbeleid', zei de klimaattsaar van de EU Frans Timmermans.

Deze deal is niet perfect, maar wel een grote stap naar een groener en eerlijker landbouwbeleid.
Frans Timmermans
Vicevoorzitter EU-Commissie voor de Green Deal

De landbouwhervorming focust op een eerlijker verdeling van landbouwgeld voor kleine en middelgrote boerenbedrijven. In lijn met de Green Deal moesten ook de klimaat- en milieuambities worden opgedreven.

Een van de knelpunten was hoeveel geld voor directe inkomenssteun zou gereserveerd worden voor zogenaamde ecoschema's, zoals biologische teelten of de aanleg van natuurlijke bufferstroken rond akkers. Het compromis legt de lat op 25 procent of een kwart van de directe inkomenssteun voor boeren. Ook 35 procent van het EU-budget voor plattelandsontwikkeling moet gaan naar vergroening. Een tiende van de inkomenssteun moet worden herverdeeld over kleine boeren en 3 procent wordt gereserveerd voor jonge boeren onder de 40.

De nieuwe regels gaan in 2023 in. Europa voorziet tot eind 2027 in 387 miljard euro aan landbouwsubsidies, waarvan 270 miljard voor inkomenssteun en 95 miljard euro voor plattelandsontwikkeling. Voor de Belgische landbouw is in zo'n 4,1 miljard voorzien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud