Advertentie

Europees contract met AstraZeneca mogelijk niet vernieuwd

©AFP

De Europese commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, heeft zondag gezegd dat het Europese contract met de farmaceutische groep AstraZeneca mogelijk niet vernieuwd wordt vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de levering van het vaccin tegen Covid-19 die zich sinds het begin van het jaar hebben voorgedaan.

'We zijn pragmatisch. Mijn prioriteit als verantwoordelijke voor de vaccins is dat diegenen met wie we contracten sluiten, precies leveren wat overeengekomen is en zelfs meer', zei Breton op de Franse tv-zender BFMTV.

'We hadden 120 miljoen doses besteld voor het eerste kwartaal en 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal hebben ze (AstraZeneca) er slechts 30 miljoen geleverd, wat problemen veroorzaakte die iedereen heeft gezien, en in het tweede kwartaal leveren ze slechts 70 miljoen doses', legde Breton uit. Hij liet uitschijnen dat het contract dat op 30 juni afloopt, mogelijk niet vernieuwd wordt.

Mijn prioriteit als verantwoordelijke voor de vaccins is dat diegenen met wie we contracten sluiten, precies leveren wat overeengekomen is en zelfs meer.
Thierry Breton
Europees commissaris voor de Interne Markt

'Er is nog niets definitief, we blijven praten', nuanceerde Breton. 'Het is niet om een epidemiologische of medische reden. Als we naar de gegevens kijken, wegen de baten van het vaccin van AstraZeneca massaal op tegen de nadelen', voegde de commissaris eraan toe.

De vaccinatie is een 'belangrijk middel om het Europese continent geleidelijk te openen en om op vakantie te kunnen gaan' in de Europese Unie, aldus nog Breton. Hij mikt daarvoor op de versnelling van de vaccinatie in het tweede kwartaal en de invoering van een Europese gezondheidspas in juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud