Europees Hof kraakt Hongaarse 'anti-Soros'-onderwijswet

De Centraal-Europese universiteit CEU overweegt een gedeeltelijke terugkeer naar Boedapest na het Europese arrest. ©Getty Images

De omstreden Hongaarse universiteitswet, die de gerenommeerde Centraal-Europese Universiteit (CEU) verplichtte van Boedapest naar Wenen te verkassen, is volledig in strijd met de Europese vrijheden.

Met dat arrest geeft het Europees Hof van Justitie de Europese Commissie gelijk in een van de meest iconische geschillen met Hongarije over de eerbiediging van de rechtsstaat, de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid.

De Hongaarse mediawet uit 2017 was uitdrukkelijk gericht tegen de enige buitenlandse instelling van hoger onderwijs in Hongarije en een van de beste opleidingen in Oost-Europa. In Hongarije werd de Centraal-Europese Universiteit de 'Soros-universiteit' genoemd, naar de Amerikaanse zakenman met Hongaarse wortels George Soros die de CEU heeft opgericht.

Vanwege zijn joodse oorsprong fungeert Soros al langer als schietschijf in de politieke campagnes en spotprenten van de Hongaarse premier Viktor Orban. Als gevolg van overheidsintimidatie en de onderwijswet verhuisde de Soros-universiteit naar Wenen.

We kunnen niet terugkeren naar Hongarije omdat de wetgeving er in strijd is met de academische vrijheid.
George Soros
Zakenman en oprichter Centraal-Europese Universiteit

De Europese rechters oordelen dat de CEU ook door de VS geaccrediteerde studieprogramma's mag aanbieden. Rector Michael Ignatieff overweegt minstens gedeeltelijk terug te keren naar Hongarije. Volgens Soros zelf komt de uitspraak van het Europees Hof 'te laat'. 'We kunnen niet terugkeren naar Hongarije omdat de wetgeving er in strijd is met de academische vrijheid.'
De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga verwijt het Europees Hof van Justitie 'twee maten en twee gewichten' te hanteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud