Europees Hof kritisch voor Poolse tuchtkamer

De Poolse premier Mateusz Morawiecki. ©REUTERS

Het Europees Hof van Justitie twijfelt aan de onafhankelijkheid van de nieuwe tuchtrechtkamer die de Poolse regering in 2017 heeft opgericht, maar het wil daar zelf geen uitspraak over doen. Het vraagt het Poolse hooggerechtshof de zaak uit te klaren.

Drie Poolse rechters waren naar het Hof gestapt omdat ze vreesden dat de disciplinaire kamer vooral dient om dissidente rechters de mond te snoeren. De kamer, een onderdeel van het Poolse hooggerechtshof, beslist over tuchtprocedures tegen rechters. Ze bestaat uit tien leden, die allemaal nauwe banden met de regerende PiS-partij hebben. Ze zouden allerlei treiterprocedures opstarten tegen rechters die kritiek hebben op de conservatief-nationalistische regering.

Het Europees Hof benadrukt dat geen twijfel mag ontstaan over de onpartijdigheid van de raad. Het somt een aantal zaken op waarmee het Poolse hooggerechtshof rekening moet houden in zijn beoordeling. Zo moet het nagaan of de betrokken rechters aan 'geen enkele druk worden onderworpen' en of ze 'in het kader van de vervulling van hun ambt geen instructies ontvangen'.

Als dat wel het geval is, mag de tuchtkamer de zaken niet behandelen, maar moeten rechters die wel onafhankelijk zijn erover oordelen.

Ramkoers

Polen ligt al een tijd op ramkoers met Europa over zijn hervorming van justitie. De regering zegt de rechtsspraak te willen zuiveren van de erfenis uit de communistische tijd, maar volgens Europa ondermijnt ze vooral het principe van de rechterlijke onafhankelijkheid. Het Europees Hof heeft Brussel al een paar keer gelijk gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud