Advertentie

Europees Hof van Justitie legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

De Poolse premier Mateusz Morawiecki. ©AFP

Polen krijgt een dwangsom van 1 miljoen euro per dag opgelegd, zolang het de Europese bezwaren tegen de omstreden gerechtelijke hervormingen in het land negeert.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag meegedeeld. 'Het naleven van de interim-maatregelen van 14 juli 2021 is noodzakelijk om onherstelbare schade te vermijden aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop de Unie is gebaseerd, in het bijzonder de rechtsstaat', klinkt het in een mededeling.

Bij wijze van tussentijdse maatregel had het Hof op 14 juli gevraagd alle activiteiten van de tuchtkamer van het Poolse hooggerechtshof op te schorten. Die kamer bestaat uit tien leden, die allemaal nauwe banden hebben met de regerende PiS-partij, en leek er vooral op gericht om kritische rechters de mond te snoeren. Het orgaan had de macht om hun onschendbaarheid op te heffen, zodat ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De conservatieve regering van premier Mateusz Morawiecki had de voorbije zomer aangekondigd dat ze de tuchtkamer in haar huidige vorm zou ontmantelen. Maar volgens de ondervoorzitter van het Hof van Justitie is dat nog altijd niet helemaal gebeurd.

In een reactie stelt Sebastian Kaleta, de Poolse plaatsvervangende minister van Justitie, dat het Hof 'buiten zijn bevoegdheden handelt en misbruik maakt van financiële boetes en tijdelijke maatregelen'. Hij spreekt van 'machtsmisbruik en chantage'.

Het conflict tussen de Europese Unie en Polen over de gerechtelijke hervormingen in het land sleept al een hele tijd aan. Begin deze maand stelde Morawiecki via een arrest van zijn grondwettelijk hof het Pools recht boven het Europese. Die demarche stuurde een schokgolf door de EU en leidde vorige week tot een bewogen Europese top, waarbij de EU-leiders een lang debat hielden over de situatie in Polen.

De Poolse conservatieven zijn niet te spreken over de maatregelen die de Europese Commissie neemt om de regering in Warschau onder druk te zetten. Brussel lanceerde een rist inbreukprocedures, maar blokkeert ook de uitkering van 36 miljard euro uit het Europese relanceplan.

Chantage kan geen manier worden om aan politiek te doen tegen bepaalde lidstaten.
Mateusz Morawiecki
Pools premier

En de Commissie heeft een mechanisme uitgedokterd om de uitbetaling van Europese fondsen voor lidstaten afhankelijk te maken van het respect voor de rechtsstaat. Polen en Hongarije trokken naar het Hof van Justitie om dat mechanisme te laten schrappen.

In een vlammende speech in het Europees Parlement beschuldigde Morawiecki de EU vorige week van 'chantage'. 'Ik verwerp bedreigingen, waarschuwingen en dwang. Chantage kan geen manier worden om aan politiek te doen tegen bepaalde lidstaten. Dat ligt niet aan de basis van democratie.'

Maar de Commissie is niet van plan de strijd op te geven. Voorzitter Ursula von der Leyen schermde vorige week met de toepassing van artikel 7 van de Europese verdragen. Daarmee kunnen de rechten van lidstaten geschorst worden als ze de kernwaarden van de EU hebben geschonden. Daarmee zou Polen het recht verliezen om mee te stemmen over Europees beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud