Europees Hof wijst klacht tegen ECB af

De Duitse academicus Markus Kerber.

Het Gerecht van de Europese Unie heeft een klacht van de Duitse eurosceptische groep Europolis afgewezen. Die groep onder leiding van academicus Markus Kerber wilde de obligatie-inkopen van de Europese Centrale Bank aan banden leggen. De groep was volgens het Gerecht echter te laat met de klacht, waardoor die niet langer ontvankelijk is.

Europolis en Kerber zijn verwoede tegenstanders van de steunaankopen van de ECB. Daarmee wil de centrale bank de verstoorde werking van de obligatiemarkten corrigeren en het renteniveau van landen als Italië, Spanje, Portugal en Ierland naar houdbare niveaus brengen. Maar volgens Kerber & co treedt de ECB daarmee buiten haar eigen bevoegdheden. Het is verdoken kwantitatieve versoepeling en het bedreigt de Europese burgers met inflatie, aldus de Duitser.

Kerber wilde daar dan ook paal en perk aan stellen door een klacht in te dienen bij het Europees Hof. Maar het Gerecht van het Europees Hof, dat bevoegd is voor klachten tegen handelingen van de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie, wijst die klacht nu af. Het Gerecht gaat evenwel niet in op de grond van de zaak. De klacht is 'manifest onontvankelijk' omdat ze buiten de beroepstermijn is ingediend.

Opnieuw een tegenslag voor Europolis, dat eerder al een rechtszaak in Duitsland verloor tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF. Het is afwachten hoe Kerber & co reageren. De Duitser gaf eerder in een interview met De Tijd aan dat hij de zaak 'van historisch belang' vond. 'Als we die verliezen, krijgt de ECB vrij spel', klonk het in oktober vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud