Europees leger werklozen op record
17.561.000 of de hele bevolking van Nederland. Zoveel werklozen telde de eurozone eind mei. Het werklozenleger zwol voor de 13de maand op rij aan, gemiddeld zit nu een record van 11,1 procent van de Europeanen zonder job.
Voor de Europese beleidsmakers vormen de maandelijks werkloosheidsstatistieken van Eurostat bepaald geen opbeurende lectuur. In mei kwamen er nog eens 88.000 werklozen bij, de dertiende stijging op rij. De eurozone telt nu 17,56 miljoen werklozen.
Daardoor steeg de werkloosheidsgraad van 11 naar 11,1 procent, een record. De uitsplitsing van de werkloosheidsstatistieken maakt ook pijnlijk duidelijk hoe versnipperd de arbeidsmarkt in de muntunie is. Liefst 24,6 procent van de Spanjaarden zit zonder baan, tegenover slechts 4,1 procent van de Oostenrijkers. Dat is een vork van liefst 20,5 procentpunten.
Deze cijfers onderstrepen de nood aan een expansief beleid
Martin Van Vliet
ING
Ter vergelijking: in de 'dollarunie' genaamd Verenigde Staten is er een kloof van precies 10 procentpunten tussen de deelstaat met de hoogste (Michigan, 13,5%) en de deelstaat met de laagste (North Dakota, 3,5%) werkloosheidsgraad.
Jongeren
Nog dramatischer is de jeugdwerkloosheid. In de muntunie zijn 3,41 miljoen jongeren onder 25 werkloos. Ook daar loopt de jeugdwerkloosheid erg ver uiteen: in Spanje en Griekenland zit meer dan helft van de jongeren (52,1%) zonder baan, in Duitsland slechts 7,9 procent en in Oostenrijk 8,3 procent.
'Deze barre cijfers maken nog eens pijnlijk duidelijk dat de eurozone nood heeft aan een expansief beleid', stelt ING-econoom Martin Van Vliet vast. 'We vrezen dat het 'groeipact' dat de Europese leiders vorige week voorstelden, niet zal volstaan om een duurzaam herstel te bewerkstelligen. Als een traag besparingstempo politiek onhaalbaar is, dan zal er stimulus moeten komen in de vorm van een goedkopere euro.'