Europees noodfonds start vandaag

Klaus Regling, de topman van het permanente noodfonds ESM. (foto: EPA)

Het permanent Europees noodfonds ESM gaat vandaag van start. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen voor de eerste keer in hun hoedanigheid van ESM-bestuurders. Het ESM wordt een cruciaal wapen in de strijd tegen de eurocrisis.

Het ESM heeft een basiskapitaal van 80 miljard euro. Daarmee kan het reddingsfonds voor 500 miljard euro aan leningen uitschrijven. Het ESM gaat over een jaar het bestaande noodfonds EFSF vervangen. Dat fonds  wordt gespijsd met garanties van de eurolanden en kan voor 440 miljard euro aan goedkope leningen bieden. 

EFSF en ESM samen mogen niet meer dan 700 miljard euro beslaan, zo beslisten de ministers van Financiën van de eurozone in maart. Met de bestaande andere bilaterale leningen aan Griekenland, Ierland en Portugal ligt de totale drempel voor noodhulp op 800 miljard euro, zo is toen beslist.

Het ESM is een belangrijk wapen tegen de eurocrisis. Het fonds kan leningen geven aan probleemlanden, overbruggingskredieten verstrekken aan landen die dreigen overkop te gaan, steun geven aan de banken en schuldpapier opkopen op de primaire en secundaire markten. Vanaf 1 januari volgend jaar kan het ESM zelfs rechtstreeks banken herfinancieren, op voorwaarde dat het toezicht op alle eurobanken tegen die tijd door de Europese Centrale Bank (ECB) gebeurt.

De ECB en het ESM hebben overigens een interne taakverdeling voor het opkopen van overheidspapier: het ESM kan rechtstreeks schuldpapier opkopen bij uitgifte; de ECB beperkt zich liever tot de secundaire markten. Maar de ECB gaat wel zijn expertise ter beschikking stellen van het noodfonds.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud