Advertentie

Europees onderzoek naar Belgische rulings

De Europese Commissie opent een onderzoek naar de Belgische rulings. ©EPA

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de rulings (belastingakkoorden) die de Belgische fiscus met multinationals heeft afgesloten. Minister van Financiën Van Overtveldt beklemtoont dat 'iedereen dezelfde spelregels moet volgen' als lid van de Europese Unie.

De Europese Unie voegt België toe aan de lijst van landen waartegen ze een onderzoek voert naar belastingontwijking. De federale rulingsdienst kan in ons land op basis van artikel 185 van het Wetboek van Inkomstenbelasting individuele belastingvoordelen geven aan multinationale bedrijven die hun internationale winst in België boeken. Dat is gunstig voor ons land, maar nadelig voor de landen waar de multinationals op die manier belastingen ontlopen.

De Commissie stipt ook aan dat alleen multinationals gebruik kunnen maken van het systeem, in tegenstelling tot louter Belgische bedrijven. 'Het systeem laat alleen substantiële belastingverminderingen toe voor enkele multinationals, die niet mogelijk zijn voor bedrijven die 'standalone' zijn', stelt Margrethe Vestager, Europees commissaris voor de Mededinging. 

Concurrentieverstoring

'Als onze bezorgdheden bevestigd worden, is dit systeem een stevige verstoring van de concurrentie, omdat enkele multinationals sterk worden voorgetrokken', gaat Vestager verder. 'Als deel van onze inspanning om alle bedrijven hetzelfde faire deel van belastingen te doen betalen, moeten we dit verder onderzoeken.'

Als onze bezorgdheden bevestigd worden, is dit systeem een stevige verstoring van de concurrentie.
Margarethe Vestager
Europees Commissaris van Mededinging

België beroept zich volgens de Europese Commissie op regels van de OESO die ons land in het recht stellen, maar daar wil de Europese Commissie niet van weten. 'We hebben onze twijfels dat de interpretatie van de OESO-regels geldig is', klinkt het. 

Belgoleaks

De rulings van de fiscus met de multinationals werden in De Tijd onthuld, in nasleep van LuxLeaks, de onthulling van de grootscheepse rulings die de Luxemburgse fiscus afsloot met multinationals. De BelgoLeaks waren daarbij het kleinere broertje van LuxLeaks. In de periode 2008-2010 had een consultancykantoor al weet van 548 rulings die de Luxemburgse fiscus had gesloten met multinationals. De Belgische fiscus zou daarentegen sinds 2005 over het algemeen 60 rulings hebben gesloten. 

De Belgische fiscus sloot onder meer een ruling met de bierreus AB InBev. Dat belastingakkoord is al onderwerp van een onderzoek van de BBI, de Bijzondere Belastinginspectie. België is zeker niet het enige land waartegen de Europese Commissie al een onderzoek opende wegens preferentiële belastingregimes. De Europese autoriteiten besloten eerder al hun licht te laten schijnen op Starbucks in Nederland, Apple in Ierland en Amazon in Luxemburg. 

Gelijke spelregels 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil spoedig een onderhoud vragen met de Europese Commissie om een beter zicht te krijgen op de Europese bezwaren en toelichting te verstrekken bij de fiscale rulings voor overwinst.

 'We hebben op dit moment geen indicaties dat de Excess Profit Rulings niet zouden overeenstemmen met de regels van de OESO. Maar we zullen net als voorheen in alle transparantie alle medewerking verlenen aan het onderzoek en de resultaten afwachten', zo reageert Van Overtveldt op het onderzoek.

Van Overtveldt beklemtoont dat 'iedereen dezelfde spelregels moet volgen' als lid van de Europese Unie. 'En dat geldt dus ook voor de Europese staatssteunregels', aldus de N-VA-minister, die aanstipt dat de betrokken fiscale rulings in 2004 werden ingevoerd door de toenmalige regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud