Europees Parlement buigt zich over opheffing immuniteit Puigdemont

Het Europees Parlement heeft donderdag de procedure gelanceerd voor de mogelijke opheffing van de immuniteit van de Catalaanse leiders Carles Puigdemont (links) en Toni Comín. ©REUTERS

De procedure komt er op vraag van de Spaanse justitie. Die wil de Catalaanse ex-premier vervolgen voor opruiing en misbruik van overheidsgeld.

'De Spaanse autoriteiten hebben de voorzitter van het Europees Parlement gevraagd de onschendbaarheid op te heffen van Carles Puigdemont en Toni Comín (Catalaanse ex-minister, red.) om de juridische actie tegen die twee Europarlementsleden te kunnen voortzetten', stelde Ewa Bozena Kopacz, de vicevoorzitter van het Parlement, donderdag in het Europese halfrond in Straatsburg.

Het voorzitterschap van het Europees Parlement heeft de vraag meteen overgemaakt aan de commissie Juridische Zaken, voegde de Poolse eraan toe. Het zette zo een procedure in gang die weken en zelfs maanden kan duren.

Getuigen

De commissie Juridische Zaken komt eind deze maand weer bijeen. Of de zaak rond de Catalaanse leiders dan al op de agenda staat, is onduidelijk.

De Spaanse autoriteiten hebben de voorzitter van het Europees Parlement gevraagd de onschendbaarheid op te heffen van Carles Puigdemont en Toni Comín om de juridische actie tegen de twee Europarlementsleden te kunnen voortzetten.
Ewa Bozena Kopacz
Vicevoorzitter van het Europees Parlement

Vast staat dat Puigdemont en Comín tijdens de debatten in die commissie de kans krijgen te getuigen en documenten aan te brengen die zij opportuun achten. Ze mogen zich ook laten bijstaan door een advocaat.

Pas nadat de leden van de bevoegde commissie tot een conclusie gekomen zijn, verhuist de zaak naar het hele Europees Parlement. Dat stemt vervolgens over de opheffing van de onschendbaarheid.

Opruiing

Spanje wil Puigdemont en Comín vervolgen vanwege hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces van ruim twee jaar geleden. Het beschuldigt de ex-regeringsleden van opruiing en misbruik van overheidsgeld.

Pas nadat de leden van de bevoegde commissie tot een conclusie gekomen zijn, verhuist de zaak naar het hele Europees Parlement. Dat stemt vervolgens over de opheffing van de onschendbaarheid.

Die zitten sinds het najaar van 2017 in ons land om te ontsnappen aan vervolging door Spanje. Volgens hen maken ze geen kans op een eerlijk proces in hun vaderland.

Madrid vaardigde in oktober vorig jaar een nieuw Europees aanhoudingsbevel tegen het duo uit. Maar justitie in ons land schortte de behandeling van het uitleveringsverzoek op omdat Puigdemont en Comín als leden van het Europese halfrond immuniteit genieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud