Advertentie

Europees parlement dagvaardt Commissie voor getalm met rechtsstaat

De Tsjechische premier Andrej Babis ligt in het Europees Parlement onder vuur voor belangenvermenging en misbruik van EU-fondsen. ©REUTERS

De Europese Commissie talmt met financiële sancties tegen landen als Polen en Hongarije die de Europese rechtsstaat tarten. Het Europees Parlement gaat de Commissie daarom voor het EU-Hof van Justitie dagen.

De Europese Commissie slaagt er maar niet in een vuist te maken tegen de aanvallen op de rechtsstaat, de democratie en de persvrijheid in sommige lidstaten. Nochtans heeft ze sinds begin dit jaar een wettelijk mechanisme ter beschikking om landen als Polen, Hongarije en Tsjechië financieel te straffen. In een resolutie stelt het Europees Parlement het falen van de Commissie aan de kaak en bereidt het een rechtszaak voor.

Tsjechië

Hoe erg de toestand is, bleek uit een debat in het Europees halfrond over het imperium van de Tsjechische premier Andrej Babis. Hij is eigenaar van een van de grootste multinationals in zijn land, de voedings-, chemie- en mediaholding Agrofert. Rapporten van de EU-Commissie gewagen van belangenconflicten en misbruik van Europese fondsen. Maar sancties blijven uit.

Het Europees Parlement vindt dat niet kunnen en eist dat Babis niet alleen onmiddellijk aan banden gelegd wordt, maar ook geen beroep meer kan doen op Europese subsidies. Verschillende Europese Parlementsleden kregen in de aanloop naar dat debat persoonlijke Twitterberichten met de vraag tegen de resolutie over Babis te stemmen.

Herstelfonds

Het geduld van het Europees Parlement is op. In Polen en Hongarije gaat de rechtsstaat zienderogen achteruit. In Slovenië en in Tsjechië vergroot de druk van de overheid op de onafhankelijke media. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft media, universiteiten en culturele instellingen uitverkocht aan de loyale elite en hoopt via hen een nieuw mandaat in de wacht te slepen voor volgend jaar.

Europa heeft nu een instrument om de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds te beschermen tegen corruptie, fraude en misbruik door lidstaten. Dat mechanisme kwam er onder druk van het Europees Parlement, maar blijft ongebruikt. Polen en Hongarije kaartten dit sanctiemechanisme intussen aan bij het EU-Hof van Justitie.

Johannes Hahn, de EU-commissaris voor Begroting, erkent dat de richtsnoeren voor het gebruik van dit sanctiemechanisme er pas in de herfst komen. 'We willen zeker zijn dat we die nieuwe mechanisme succesvol kunnen inzetten, voor het finale verdict van het EU-Hof.'

Geen respect voor Europese en democratische waarden, dan ook geen Europese centen. Zo eenvoudig is het.
Sara Matthieu
Europarlementslid groen

'Geen respect voor Europese en democratische waarden, dan ook geen Europese centen. Zo eenvoudig is het', zegt Sara Matthieu, Europees Parlementslid voor Groen. 'De onwil die de Commissie nu toont om het sanctiemechanisme toe te passen, getuigt werkelijk van grove nalatigheid', zegt ook Hilde Vautmans (Open VLD).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud