Puigdemont vecht opheffing immuniteit aan

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont (midden) en twee Catalaanse ex-ministers, Clara Ponsatí en Toni Comín, verliezen hun parlementaire onschendbaarheid. ©AFP

Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement groen licht gegeven aan de opheffing van de onschendbaarheid van Carles Puigdemont, Clara Ponsatí en Toni Comín. De Catalaanse politici vechten de beslissing aan bij het Europees hof van Justitie.

Twee weken nadat de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement de weg geëffend had voor de intrekking van de immuniteit van de drie Catalaanse leden, was het maandag de beurt aan de plenaire vergadering om zich op vraag van het Spaanse hooggerechtshof over de zaak te buigen. Zagen de 705 Europese volksvertegenwoordigers voldoende redenen om op de vraag van justitie in Madrid in te gaan of niet?

De rapporteur van de commissie Juridische Zaken had voor de opheffing van de onschendbaarheid gepleit omdat Spanje hen wil vervolgen voor het onafhankelijkheidsproces uit 2017, terwijl ze pas in 2019 tot Europees volksvertegenwoordiger gekozen zijn. Volgens hem heeft Madrid ook niet de bedoeling de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en de oud-ministers Clara Ponsatí en Toni Comín 'politiek monddood te maken als Europarlementslid'.

Grote politieke families

De leden van het Europees halfrond beslisten maandagavond tijdens een geheime stemming over het lot van hun collega's. Een ruime meerderheid schaarde zich achter de opheffing van de immuniteit. '400 volksvertegenwoordigers gaven groen licht aan de intrekking van de immuniteit van Puigdemont, 248 stemden tegen en 45 anderen onthielden zich', maakte de instelling dinsdagochtend bekend. De verhoudingen waren gelijkaardig bij de stemming over Ponsatí en Comín.

400
leden voor opheffing immuniteit
400 van de 705 leden van het Europees Parlement stemden in met de opheffing van de immuniteit.

De beslissing komt niet als een verrassing. Tijdens de stemming in de commissie Juridische Zaken had al een duidelijke meerderheid voor de opheffing gestemd. Onder hen de leden van de grote politieke families: de socialisten, de liberalen en de centrumrechtse EVP. Die bezetten samen 61 procent van de zitjes in het halfrond.

Europees Hof van Justitie

Puigdemont en co. zijn evenwel niet van plan zich zomaar bij de zaken neer te leggen. Twee weken geleden gaven ze al aan van plan te zijn naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg te trekken als ze hun immuniteit zouden verliezen. Dat voornemen bevestigden ze dinsdagmiddag. 'Want onze zaak is onhandig en slordig behandeld', klonk het.

Volgens de Catalanen is er sprake van 'onregelmatigheden' in de procedure in het Europees Parlement. Zo klagen ze aan dat vertrouwelijke informatie in de loop van de procedure gelekt is. Daarnaast wijzen ze erop dat niet alle documenten die zij aandroegen, zijn vertaald.

Als de opheffing van de immuniteit overeind blijft, belandt het dossier opnieuw op het bord van de Belgische justitie.

'Er was ook sprake van een belangenconflict', zei Ponsatí. De voorzitter van de commissie Juridische Zaken was bijvoorbeeld een Spanjaard die tegen Catalaanse onafhankelijkheid is. En in die commissie waren Spaanse parlementsleden ook oververtegenwoordigd, luidt het.

Ten slotte vinden de politici het niet kunnen dat hun zaken samen behandeld zijn. 'Bovendien stond in mijn dossier een aanklacht die de Spaanse justitie nooit tegen mij geformuleerd heeft. Maar de commissie Juridische Zaken heeft daar wel over gestemd', stipte Ponsatí aan.

Belgische justitie

Het Europees hof in Luxemburg oordeelde in het verleden al eens in het voordeel van de drie Catalaanse politici. Die klopten daar aan nadat hen na de Europese parlementsverkiezingen van 2019 de toegang tot het Europees halfrond was ontzegd. De rechters in Luxemburg maakten die beslissing ongedaan.

Als de opheffing van de immuniteit overeind blijft, belandt het dossier opnieuw op het bord van de Belgische justitie. Sinds Puigdemont en co. eind oktober 2017 in het grootste geheim afgereisd waren naar België om aan vervolging in Spanje te ontkomen, heeft Madrid ons land al enkele keren om de uitlevering van de Catalanen gevraagd. Tot nu toe vergeefs.

Als de Brusselse raadkamer groen licht geeft aan een uitlevering, kunnen we nog naar het hof van beroep, het Hof van Cassatie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken.
Paul Bekaert
Advocaat Carles Puigdemont

De nationalistische politici putten moed uit een recente uitspraak van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Die oordeelde begin dit jaar dat een andere Catalaanse ex-minister, Lluís Puig, niet moet worden uitgeleverd aan Spanje.

De kamer van inbeschuldigingstelling meende dat het gevaar voor mensenrechtenschendingen groot was bij een uitlevering van Puig aan Spanje. Daarnaast betoogde ze dat het uitleveringsverzoek niet door de juiste Spaanse instantie overgemaakt was.

Procedureslag

'Die zaak is een belangrijk precedent. Al is het natuurlijk niet zeker dat het dossier van de andere Catalanen bij dezelfde rechter belandt', zei Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Puigdemont dinsdag in 'De ochtend' op Radio 1.

Hij bereidt zich alvast voor op een lange procedureslag. 'Als de Brusselse raadkamer groen licht geeft aan een uitlevering, kunnen we nog naar het hof van beroep, het Hof van Cassatie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken.'

Puigdemont en co. toonden zich dinsdagmiddag alvast strijdvaardig. 'We hadden deze uitkomst verwacht. De Spaanse armada is sterk vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Maar we zullen zien hoe sterk die op termijn is. De geschiedenis leert dat de Spaanse armada al eens op problemen gestoten is in Vlaanderen', besloot Ponsatí.

Spanje: 'Catalaanse kwestie wordt best in Spanje opgelost'

De Spaanse regering reageerde dinsdag tevreden op de uitkomst van de stemming in het Europese halfrond. 'De opheffing van de immuniteit maakt duidelijk dat de Catalaanse kwestie in Spanje opgelost moet worden via dialoog en onderhandelingen met de Catalaanse partijen, en niet in Europa', stelde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya.

De stemming bewijst volgens haar ook dat 'een Europarlementslid zich niet achter zijn of haar statuut kan verschuilen om aan de nationale justitie te ontkomen'. 'Ten slotte is de opheffing van de immuniteit een bewijs voor de soliditeit van de rechtsstaat in Spanje', besloot de juriste.

Maar de officiële reactie verhult spanningen in de Spaanse regering over de kwestie. Terwijl de socialistische partijgenoten van premier Pedro Sánchez voor de opheffing van de immuniteit stemden in het Europees Parlement, werd die opheffing door de leden van coalitiepartner Unidas Podemos verworpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud