Europees Parlement keurt eengemaakt patent goed

Het Europees Parlement keurt de creatie van een eengemaakt patent goed. (Foto: EPA) ©EPA

Na de lidstaten heeft ook het Europees Parlement zijn fiat gegeven aan het akkoord over een eengemaakt patent. Met één simpele aanvraag zullen bedrijven hun producten en uitvindingen voortaan in 25 van de 27 EU-lidstaten kunnen beschermen. Enkel Spanje en Italië doen niet mee.

Maandag keurden de lidstaten het compromis al goed dat de Europese instellingen in november bereikten. Dinsdag volgde de goedkeuring van het Europese Parlement. Over een EU-patent werd al bijna veertig jaar gebakkeleid. De doorbraak werd eind 2010 bereikt, tijdens het Belgische voorzitterschap van de Unie.

De bedoeling is dat de eerste Europese octrooien in de lente van 2014 worden uitgereikt. Het is nu aan de lidstaten om de drie legislatieve teksten in nationale wetgeving om te zetten.

Met een eengemaakt patent daalt de kostprijs drastisch voor bedrijven die bescherming zoeken. Wie zijn product in heel de EU wil beschermen, kan daar nu nog tot 36.000 euro voor moeten betalen. Volgens de Commissie zal het nieuwe patent de prijs drukken tot 980 euro. Tijdens de overgangsperiode zou niet meer dan 2.400 euro betaald mogen worden voor bescherming in heel de EU, behalve Spanje en Italië.

De nieuwe wetgeving moet de Europese bedrijven, vooral de kmo's, competitiever maken. In de VS is de kost van een octrooi al langer veel lager. Europarlementslid Philippe De Backer (Open VLD) is dan ook tevreden met de doorbraak, maar wijst op de volgende uitdaging voor de EU: 'innovatieve ontwikkelingen moeten ook hun weg naar de markt kunnen vinden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud