Europees Parlement keurt hervorming auteursrecht goed

Google, de eigenaar van YouTube, was een van de grootste tegenstanders van de auteursrechtenhervorming. ©Photo News

Het Parlement moet nu nog met de lidstaten onderhandelen over een definitieve tekst.

Het Europees Parlement heeft vanmiddag gestemd over een gecontesteerd voorstel dat de auteursrechtenwetgeving aan het digitale tijdperk moet aanpassen. Met 438 stemmen tegen 226 (en 39 onthoudingen) behaalden de voorstanders een ruimere overwinning dan verwacht. In een volgende stap moet het parlement nu een compromis over de wettekst bereiken met de Europese Raad (de lidstaten) en de Europese Commissie.

De meest bevochten onderdelen van de richtlijn zeggen dat internetbedrijven als Facebook  en Google  erover moeten waken dat hun gebruikers geen beschermde werken uploaden (artikel 13), en dat nieuwsmedia vergoed worden voor het hergebruik van hun werk (artikel 11). Vooral die onderdelen van de tekst leidden de afgelopen jaren tot een hevig debat.

In de discussie stonden twee ietwat bonte coalities tegenover elkaar. Bij de voorstanders zaten allerlei creatieve beroepen zoals filmregisseurs, muzikanten en de klassieke uitgeversbedrijven. Vorige week nog lanceerden 20 Europese persagentschappen een publieke oproep met de eis dat ze door de grote internetbedrijven vergoed zouden worden voor het gebruik van hun nieuws.

Vergelijking met muziekindustrie

‘Zonder ervoor te betalen gebruiken internetreuzen als Google en Facebook grote hoeveelheden nieuws die persuitgevers en nieuwsagentschappen tegen hoge kosten produceren. Ze gebruiken die artikels om steeds meer advertentie-inkomsten aan te trekken en halen op die manier inkomsten weg bij de media’, zei de Europese alliantie van nieuwsagentschappen (EANA).

Ook de Belgische mediabaas Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep, wierp zich de voorbije jaren op als voorvechter van een striktere regulering. Van Thillo, die voorzitter is van de Europese uitgeversfederatie EPC, maakte deze week in De Tijd de vergelijking met de muziekindustrie. ‘Hoewel digitale piraterij ook daar nog bestaat, is het besef doorgedrongen dat muzikanten vergoed dienen te worden voor hun creatieve werk. De muzieksector leeft daardoor weer op. Het is in de journalistiek niet anders.’

Het verzet tegen de richtlijn werd aangevoerd door internetreuzen als Facebook en Google. Ze maken zich vooral zorgen over de gigantische hoeveelheid foto- en videomateriaal die gebruikers naar hun sites uploaden. Facebook is onder meer eigenaar van Instagram, terwijl Google de videosite YouTube onder zijn vleugels heeft.

Censuur op het internet

Het feilloos screenen en filteren van alle geüploade content is technisch onmogelijk, argumenteren ze. Op YouTube alleen wordt elke minuut zowat 400 uur aan videomateriaal geüpload. De internetbedrijven voerden onder meer campagne met de waarschuwing dat het verboden wordt ‘memes’ (visuele grappen) te verspreiden die beschermde beelden bevatten.

De internetreuzen kregen in hun verzet de steun van een brede waaier van internetactivisten die vrezen dat Europa de deur openzet voor censuur op het internet. Onder hen ook de Brit Tim Berners-Lee, die beschouwd wordt als een van de ‘architecten’ van het wereldwijde web en de gratis online encyclopedie Wikipedia.

De richtlijn voorziet in een aantal uitzonderingen, onder meer voor onderwijsinstellingen en onderzoekers die aan ‘data mining’ doen. Het bedrijfsleven vreest dan weer dat Europa een achterstand gaat oplopen in een technologie als artificiële intelligentie omdat start-ups en researchafdelingen van grote bedrijven niet van die vrijstellingen genieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud