Europees Parlement schuift schuld no-dealbrexit in Britse schoenen

De Britten kunnen niet alle voordelen houden van vrijhandel met Europa maar andere regels hanteren inzake volksgezondheid, milieu en sociale bescherming, waarschuwde brexitcoördinator Guy Verhofstadt (Open VLD). ©REUTERS

Het Europees Parlement zet zich schrap voor een brexit zonder akkoord op 31 oktober. Er komt ook een spoedprocedure om getroffen regio’s en bedrijven te helpen.

‘Ik denk niet dat we een brexit zonder akkoord nog kunnen vermijden, maar we moeten blijven proberen.’ Dat verklaarde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Juncker is na zijn ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson maandag pessimistisch over de brexitsaga. Volgens de zakenkrant Financial Times stond Johnson met zijn mond vol tanden toen het over de inhoud ging, bijvoorbeeld over de werking van de interne markt.

Ondanks talloze beloftes legde de regering-Johnson nog geen alternatieve oplossingen op tafel die tot een deal met Europa kunnen leiden. ‘We hebben juridisch werkbare oplossingen nodig’, benadrukte brexit-onderhandelaar Michel Barnier.

We zijn niet dom. We gaan onze interne markt verdedigen. Nooit zullen we een Singapore aan de Noordzee aanvaarden.
Guy Verhofstadt
Brexitcoördinator Europees Parlement

Het Europees Parlement, dat een deal moet goedkeuren, blijft pal achter Barnier staan. De Britten kunnen niet alle voordelen houden van vrijhandel met Europa maar andere regels hanteren inzake volksgezondheid, milieu en sociale bescherming, waarschuwde brexitcoördinator Guy Verhofstadt (Open VLD). ‘We zijn niet dom, we gaan onze interne markt verdedigen. Nooit zullen we een Singapore aan de Noordzee aanvaarden.’

In een breed gedragen resolutie laat het Europees Parlement ruimte voor een gefundeerd uitstel van de brexit. Maar tegelijk schuift het alle verantwoordelijkheid voor een brexit zonder akkoord af op de Britse regering. Het parlement blijft ook hameren op de bescherming van de rechten van de Europese burgers. Het halfrond belooft ook een spoedbehandeling van de steun voor getroffen regio’s en bedrijven, onder meer in België. Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) drongen nog aan op specifieke steun voor kmo’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n