Europees Parlement stemt tegen Yves Mersch

Yves Mersch, de gouverneur van de Luxemburgse centrale bank. (foto afp)

Het Europees Parlement heeft zich donderdag met een meerderheid van 325 tegen 300 stemmen gekant tegen de benoeming van de Luxemburger Yves Mersch tot het directiecomité van de Europese Centrale Bank (ECB). Met de stemming wil Straatsburg de afwezigheid van vrouwen aan de top van de centrale bank van de eurozone aan de kaak stellen.

Ondanks oproepen van onder meer EU-president Herman Van Rompuy om er geen symboolkwestie van te maken, gekoppeld aan de belofte dat de EU voortaan meer vrouwen naar financieel-economische topposities zal leiden, heeft het Europees Parlement voet bij stuk gehouden.

In het parlement rees de voorbije maanden protest tegen de kandidatuur van Yves Mersch, nadat het eerst ook al maanden had geduurd eer er daarover overeenstemming was bereikt onder de ministers van Financiën. De Spanjaard José Manuel Gonzales-Paramo besloot zijn achtjarige termijn eind mei, maar er lag geen naam voor zijn opvolging klaar. Pas in juli kwam er een concensus rond Mersch.

Aan de kwaliteit van de 63-jarige centraal bankier van Luxemburg, de langst dienende onder de Europese gouverneurs, wordt niet getwijfeld. Maar de Europarlementsleden, met name de socialistische en liberale, vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het genderevenwicht aan de top van de centrale bank. Maandagavond had de bevoegde parlementscommissie al een negatief advies over Mersch gegeven om dezelfde reden.

Sinds de Belg Peter Praet vorig jaar de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell verving, bestaat het directiecomité van de Europese Centrale Bank uitsluitend uit mannen. En dat kan zo blijven gedurende zes jaar als Mersch wordt benoemd, want pas in 2018 komt er een nieuwe vacature, als de huidige vicevoorzitter, de Portugees Vitor Constancio, met pensioen vertrekt.

Primeur

Het Europees Parlement kan de benoeming van Mersch niet tegenhouden, maar het negatieve advies werpt een schaduw over de aanstelling. Het is de eerste keer dat het halfrond weigert in te stemmen met de benoeming van een lid van het directiecomité van de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud