Europees Parlement verbiedt internet met twee snelheden

Door over-the-toptelevisiediensten, zoals Netflix, stelde het probleem van netneutraliteit zich nog scherper. ©EPA

Internetaanbieders mogen diensten van andere bedrijven op hun netwerk niet vertragen of blokkeren. Dat principe van ‘netneutraliteit’ werd aanvaard door het Europees Parlement. Ook het wegwerken van de mobiele roamingtarieven werd goedgekeurd.

De Europese afgevaardigden keurden vandaag een breed pakket telecomvoorstellen goed waarover ze de voorbije maanden hadden onderhandeld met de Europese Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes. De voorstellen konden op een ruime consensus rekenen: 534 stemmen voor en slechts 25 tegen, bij 58 onthoudingen.

De tekst, die wel nog bijgestuurd kan worden door de Europese Raad (de lidstaten), houdt in dat internetaanbieders een verbod krijgen om bepaalde diensten op hun netwerk te bevoordelen ten koste van andere.

Volgens rapporten van de BEREC, de koepel van Europese telecomregulatoren, zijn er al verschillende gevallen geweest van operatoren die de kwaliteit van bepaalde diensten verlaagden omdat ze zelf een concurrerende dienst aanboden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een telecombedrijf dat de internettelefoniedienst Skype vertraagt ten voordele van zijn eigen telefoonnetwerk.

Met de opkomst van over-the-toptelevisiediensten (OTT), zoals het Amerikaanse Netflix, stelde het probleem zich nog scherper. Aanbieders van internet en digitale tv, zoals Telenet en Belgacom, zouden in de verleiding kunnen komen om OTT-aanbieders stokken in de wielen te steken en zo hun eigen tv-diensten te bevoordelen.

Internetaanbieders mogen wel nog gespecialiseerde diensten aanbieden van een hogere kwaliteit dan het ‘gewone’ internet, zoals Video On Demand (VOD) en clouddiensten voor bedrijven, maar alleen als dat niet ten koste gaat van de bestaande kwaliteit van andere diensten. Verbeteren mag wel, verslechteren niet.

De lijst van uitzonderingen werd door het Europees Parlement fors ingekort in vergelijking met eerdere voorstellen van Kroes. Internetaanbieders mogen alleen nog morrelen aan de kwaliteit van het internet als dat nodig is om tijdelijke capaciteitsproblemen op te vangen, om de veiligheid van het netwerk te garanderen en op bevel van een bevoegde rechtbank.

De grote Europese telecombedrijven zeggen dat de nieuwe regels een hinderpaal zijn voor innovatie en kwalitatieve diensten. ‘De Europese digitale economie dreigt daaronder te lijden’, zegt Luigi Gambardella, voorzitter van de lobbygroep ETNO in een reactie.

Maar bedrijven als het Zweedse Spotify en het Amerikaanse Netflix denken daar anders over, en vragen dat de netneutraliteit ook in de VS zou worden geïntroduceerd. Netflix betaalde in februari nog miljoenen dollars aan de Amerikaanse kabeloperator Comcast om te garanderen dat zijn tv-dienst een ‘vrije doorgang’ zou krijgen op de kabel.

Roaming

Het Europees Parlement heeft vanmiddag ook gestemd voor het opheffen van alle roamingtarieven tegen 15 december 2015. De operatoren zullen vanaf dan geen extra kosten mogen aanrekenen aan klanten die mobiel bellen, sms’en of mobiel surfen van of naar een andere EU-lidstaat. Commissaris Neelie Kroes heeft van de afschaffing van de roamingtarieven een persoonlijk strijdpunt gemaakt en is dan ook erg tevreden. De lidstaten moeten de afschaffing wel nog goedkeuren. Wellicht gebeurt dat tegen het einde van dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud