Advertentie

Europees Parlementsvoorzitter mag Rusland niet meer binnen

David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement. ©AFP

Het inreisverbod voor David Sassoli en zeven andere EU-functionarissen is Moskou's antwoord op Europese sancties tegen vier Russen.

Het inreisverbod geldt onder anderen voor vicevoorzitter Vera Jourova (Justitie) van de Europese Commissie en David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement.

Sassoli zegt niet onder de indruk te zijn. 'Geen enkele sanctie of intimidatie zal het Europees Parlement of mijzelf beletten de mensenrechten, vrijheid en democratie te verdedigen', tweette de parlementsvoorzitter.

De EU trof in maart sancties tegen twee Russen die betrokken zouden zijn bij de vervolging van holebi's in de Russische regio Tsjetsjenië. Ook werden toen vier Russen uit de entourage van president Vladimir Poetin op de sanctielijst gezet wegens het vervolgen van oppositieleider Aleksej Navalny en het neerslaan van protesten. Het ging om de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité, dat direct onder de president staat en grote strafzaken onderzoekt.

Moskou waarschuwde vorige maand met 'niet noodzakelijk symmetrische' tegenmaatregelen te komen. Het buitenlandministerie stelt nu dat de Europese Unie 'haar beleid van eenzijdige, onrechtmatige beperkende maatregelen tegen Russische burgers en organisaties voortzet'.

'Onaanvaardbaar en ongegrond'

Op de Russische sanctielijst staan verder functionarissen uit landen als Frankrijk, Duitsland, Zweden, Estland en Letland. Onder hen de Berlijnse openbaar aanklager Jörg Raupach en de Zweedse Åsa Scot, die vorig jaar mee vaststelden dat Navalny is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok dat werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

'Onaanvaardbare acties', stellen de voorzitters van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad in een gezamenlijke verklaring. 'Ze mist elke juridische rechtvaardiging en is volkomen ongegrond. Ze richt zich rechtstreeks op de Europese Unie, niet alleen op de betrokken individuen.' De voorzitters behouden zich het recht om passende maatregelen te nemen, klinkt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud