Advertentie

Europees spoedoverleg over Oekraïne

©EPA

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken houden donderdag een spoedzitting over de situatie in de Oost-Oekraïense havenstad Mariupol. Dat meldde EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zondag. Het spoedoverleg komt er nadat de pro-Russische separatisten zaterdag een offensief gelanceerd hebben in de havenstad. De Amerikaanse president, Barack Obama, haalde zondag uit naar Rusland.

Het conflict in Oost-Oekraïne drijft de spanningen tussen Europa en de Verenigde Staten enerzijds en Rusland anderzijds nog maar eens op. De relaties komen voort onder druk te staan nadat de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zaterdag een aanval uitgevoerd hebben op de havenstad Mariupol.

Mortieren zijn ingeslagen in de laatste grote stad in het oosten van Oekraïne die nog in handen is van het regeringsleger. Bij artilleriebeschietingen kwamen 30 mensen om, de laatste grote stad in het oosten van Oekraïne in de handen van het regeringsleger. Volgens het hoofd van de door Kiev gecontroleerde regionale politie werden de granaten afgevuurd door pro-Russische separatisten. 90 mensen raakten ook gewond, aldus de woordvoerder van het stadsbestuur.

Zondagochtend riep de Oekraïense president Petro Porosjenko de nationale veiligheidsraad bijeen om zich te beraden over 'extra maatregelen gezien de bruuske verslechtering van de situatie in het Oosten', en over de manier waarop het leger kan terugslaan.

Mariupol, Oekraïne

Mariupol, dat aan de Zee van Azov ligt - een uitstulping van de Zwarte Zee - bevindt zich op de route van de intussen weer Russische Krim en de Russische grens in het oosten. Tot nu was de havenstad, ondanks die ligging en haar belang voor import- en exportroutes, redelijk gespaard gebleven van gevechten.

De gevechten tussen regeringstroepen en separatistische rebellen in Oost-Oekraïne zijn sinds twee weken weer fel opgelaaid. Daarbij moest Kiev onder meer de strategische luchthaven van Donetsk uit handen geven. Volgens de Verenigde Naties kwamen in die schermutselingen 262 mensen om tijdens de jongste negen dagen.

Europa

De Europese Unie veroordeelde zaterdag de bombardementen op Mariupol. 'Deze escalatie gaat onvermijdelijk een sterke verslechtering uitlokken van de relatie tussen de EU en Rusland', stelde Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid van de EU, in een communiqué.

In een schriftelijke reactie roept minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders alle partijen die bij het conflict in Oost-Oekraïne betrokken zijn op om het puntenplan dat in het protocol en het memorandum van Minsk werd overeengekomen 'loyaal uit te voeren'.

Daarnaast vraagt Reynders aan het leiderschap van de Russische Federatie 'om zijn onmiskenbare invloed die het op de zelfverklaarde overheden en gewapende rebellen heeft, daadwerkelijk uit te oefenen'. 'Nooit eerder in dit conflict stonden de aangegane engagementen van de partijen in zulk een schril contrast met de werkelijke situatie', aldus de minister.

Hij herinnert er tot slot aan dat er geen sprake kan zijn van een duurzaam staakt-het-vuren zolang ongeregelde gewapende groepen, militair personeel en materieel ongehinderd de conflictzone blijven binnenstromen. 

De EU riep Rusland op elke steun aan de pro-Russische rebellen stop te zetten. 'Ik vraag Rusland zijn aanzienlijke invloed aan te wenden en elke militaire, politieke en financiële steun aan de separatistische leiders te beëindigen, om rampzalige gevolgen voor iedereen te vermijden', waarschuwde Mogherini. 'De verantwoordelijken voor deze escalatie moeten hun oorlogszuchtige acties stopzetten en hun engagementen nakomen', eist ze.

De EU zou bijkomende sancties kunnen instellen tegen Rusland, al is dat denkspoor nog niet officieel uitgesproken. In maart moeten de Europese staats- en regeringsleiders en de Europese Commissie beslissen of ze de eerste sancties verlengen die werden uitgesproken tegen Rusland in het begin van de Oekraïense crisis.

Mogherini riep de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zondag alvast op om donderdag spoedoverleg te voeren over de escalatie van het conflict in Oekraïne.

Zaterdagavond (onze tijd) zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich aan te sluiten bij de Europese veroordeling van de door de Russen gesteunde aanval op Mariupol. De Amerikaanse president, Barack Obama, haalde zondag dan weer uit naar Rusland.

Moskou doet volgens hem te weinig om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen. Samen met de Europese partners wil Obama bekijken hoe de druk op Rusland nog opgevoerd kan worden.

In een communiqué spoorde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, Rusland ertoe aan 'op te houden Oekraïne te destabiliseren', zijn militaire, politieke en financiële steun aan de separatisten op te geven en de internationale afspraken na te komen. 

'De gevechten in het oosten van Oekraïne zijn fors toegenomen, en we hebben indicaties van een grootscheeps offensief van de separatisten tegen Donetsk, Loegansk en Mariupol, tegen het staakt-het-vuren in', veroordeelde Stoltenberg. 'Sinds enkele maanden stellen wij de aanwezigheid vast van Russische troepen in het oosten van Oekraïne, naast een substantiële verhoging van het aantal Russische zware wapens zoals tanks, artillerie en geavanceerde luchtafweersystemen. De in het oosten van Oekraïne aanwezige Russische troepen ondersteunen de aanvallen onder meer met onbemande vliegtuigen, gesofistikeerde raketlanceerders en elektronische uitrusting.'

Rockets Target Mariupol In Rebels' Eastern Ukraine Offensive http://t.co/5iSiDDYsg6 pic.twitter.com/goBHhQuRIA— RFE/RL (@RFERL) January 24, 2015

 

OVSE

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) veroordeelde het bombardement op een wijk van Mariupol als 'roekeloos, blind en beschamend'. Volgens de organisatie kwamen de beschietingen vanuit een zone die door de separatisten wordt gecontroleerd. 'Deze gevaarlijke situatie mag niet aanhouden, we hebben een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig', voegde de chef van de OVSE-waarnemersmissie in Oekraïne eraan toe. Hij riep de strijdende partijen op zonder uitstel naar de onderhandelingstafel te komen en de akkoorden van Minsk van september te respecteren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud