Advertentie

Europees spreidingsplan vluchtelingen houdt stand voor EU-Hof

Vluchtelingen lopen langs de afsluiting op de grens tussen Servië en Hongarije. De Hongaren moeten nu alsnog vluchtelingen opnemen in het kader van het Europese spreidingsplan. ©EPA

Het ziet er naar uit dat Slovakije en Hongarije hun verzet tegen het Europees spreidingsplan zullen moeten opgeven.

Samen met Tsjechië en Roemenië stemden Slovakije en Hongarije in september 2015 tegen de beslissing van de Europese ministerraad om 120.000 migranten die duidelijk nood hebben aan internationale bescherming vanuit Griekenland en Italië naar de andere EU-landen over te brengen.

De Slovaakse en Hongaarse regeringen trokken tegen de tijdelijke maatregel naar het Europees Hof van Justitie, waar ze argumenteerden dat procedurele fouten zijn gemaakt en dat een dergelijk spreidingsplan niet noodzakelijk was als reactie op de crisis. Het Hof heeft woensdag alle argumenten van Bratislava en Boedapest van de tafel geveegd.

De EU had wel degelijk het recht om het besluit met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen goed te keuren, unanimiteit was met andere woorden niet vereist. Met minder ambitieuze maatregelen hadden de Grieken en de Italianen de migratiestroom bovendien niet onder controle kunnen krijgen, luidt het.

Dat betekent dat het Europees spreidingsplan standhoudt. En dat Hongarije en Slovakije in principe ook vluchtelingen moeten opvangen. Een streep door de rekening van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Slovaakse collega Robert Fico.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud