Europees stimuluspakket goed voor 180 miljard euro

Mario Centeno, de Portugese minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. ©REUTERS

De Europese ministers van Financiën hebben een eerste pakket maatregelen klaar om de groei te stimuleren en liquiditeit aan te reiken.

De eurocrisis is terug, maar in een heel andere gedaante, een menselijk en economisch verwoestend coronavirust. De Europese Commissie berekende vrijdag dat ze dit jaar rekent op een economische krimp van 1 procent van het bbp. In februari verwachtte ze nog een groei van 1,4 procent dit jaar.

De 27 ministers van Financiën legden maandagavond een eerste 'massief' pakket van maatregelen op tafel om de groei te stimuleren, goed voor 1 procent van het Europees bbp – of 180 miljard euro. Dat percentage zal al snel de hoogte ingaan, erkent EU-commissaris voor Financiën Paolo Gentiloni. Het overleg van maandag zal, precies daarom, een wekelijkse oefening worden.

Overheidsgaranties

Naast groeiversterkende maatregelen, is ook liquiditeit essentieel om bedrijven bij te springen. Liquiditeit in de vorm van overheidsgaranties en uitstel van betaling van belastingen zijn goed voor minstens 10 procent van het bbp, benadrukt Eurogroep-voorzitter Mario Centeno.

In eigen land beloven alle lidstaten stevige uitgaven in gezondheidszorg, jobsubsidies of maatregelen voor jobverlies en steun voor bedrijven en kmo's die zwaar getroffen worden. Voor al die maatregelen garandeert de Commissie een soepel EU-regime voor staatssteun.

Op Europees niveau belooft de Commissie om het Coronafonds van 37 miljard euro, opgebouwd uit slapende subsidies uit de EU-steunfondsen, nog met 28 miljard euro op te hogen. Via dat fonds kunnen lidstaten een flink deel van hun corona-uitgaven recupereren.

EIB en ESM

De Europese Investeringsbank EIB draagt ook een steentje bij. De bank gaat tot 40 miljard euro mobiliseren op korte termijn om kmo’s en bedrijven in moeilijk weer garanties, leningen en liquiditeit te bieden en ook extra financiering aan te reiken voor gezondheidsinfrastructuur en vaccins.

'We doen wat nodig is, en meer nog,' beklemtoonde Mario Centeno. Zelfs ECB-chef Christine Lagarde, die vorige week nog Italië en de markten de gordijnen in jaagde, erkende in het overleg met de ministers van Financiën dat ze er 'alles wil doen om de eurozone bijeen te houden'.

Er zit nog 410 miljard euro ongebruikt in het Europees noodfonds. ‘We gaan nu moeten kijken hoe we het ESM best gebruiken in de huidige omstandigheden.
Klaus Regling
Europees noodfonds ESM

Over het gebruik van het Europees noodfonds ESM voor deze crisis, is nog geen beslissing genomen, maar de optie is nog niet van tafel. ESM-chef Klaus Regling benadrukte dat hij '410 miljard euro ongebruikt heeft zitten' in ‘zijn’ Europees noodfonds. ‘We gaan nu moeten kijken hoe we het ESM best gebruiken in de huidige omstandigheden, die heel anders zijn dan in de eurocrisis.’ Belgisch minister van Financiën Alexander De Croo is alvast voorstander om het ESM in te zetten in deze coronacrisis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud