Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik Apple

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. ©REUTERS

De Europese Commissie onderzoekt of Apple zijn machtspositie op de markt voor smartphones misbruikt om zijn betaalsysteem Apple Pay en streamingdienst Apple Music op te dringen.

De Commissie is een onderzoek gestart naar techreus Apple. Ze onderzoekt of het bedrijf zijn machtspositie op de markt voor smartphones misbruikt om haar betaalsysteem Apple Pay op te dringen.

‘Het lijkt er op dat Apple de voorwaarden stelt hoe in apps en op websites Apple Pay moet worden gebruikt’, zegt Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

‘Het is belangrijk dat Apple klanten niet het voordeel van nieuwe betalingstechnologie ontzegt,’ vervolgt Vestager. ‘Dat houdt meer keuze in, alsook meer kwaliteit, meer innovatie en concurrentiële prijzen.’

Omgekeerd vindt Vestager dat Apple ook te strikt is met zijn ‘tap and go’-functie voor contactloos betalen op Apple Pay. Die is gekoppeld aan de Iphone.

App Store

De Commissie gaat ook uitzoeken of Apple op zijn app-store wel faire concurrentie tussen app-aanbieders toelaat. Vestager vergelijkt Apple met een digitale 'poortwachter' voor het verspreiden van digitale inhoud en apps. Ze vreest dat Apple die poort misbruikt om concurrenten op andere domeinen - zoals aanbieders van muziekstreaming of online boeken - geen faire kans op de markt te geven. Het onderzoek startte na een klacht van Spotify, dat vindt dat Apple haar diensten te duur aanbiedt op iPhones.

In de schaduw

De Europese Commissie botste al vaker met de techreuzen uit Silicon Valley. De Brusselse logica is dat die laatste aan het uitgroeien zijn tot reuzen in wiens schaduw niets meer groeit. Eerder legde Vestager al voor meer dan acht miljard euro boetes op aan Google omdat het bedrijf concurrenten toegang tot de markt ontzegt voor adverties, prijsvergelijkingsdiensten en zoekmachines. Facebook kreeg een boete van 110 miljoen euro wegens misleidende informatie over Whatsapp, dat nadien veel crucialer bleek bij het uitbouwen van het socialenetwerkmonopolie dan gemeld.

De Sillicon Valley-logica is dat het net zelf de bron van ongezine innovatie is, met producten die net door klanten gesmaakt worden. Apple reageerde dinsdag dat het zich aan de wet houdt en concurrentie net verwelkomt. Volgens het Amerikaanse bedrijf reageert de commissie met dit onderzoek op de 'ongefundeerde klachten' van rivalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud