Advertentie

Europese Commissie sleept AstraZeneca voor Belgische rechter

©REUTERS

De Europese Commissie heeft het gehad met de sputterende vaccinleveringen van AstraZeneca en stapt naar de - Belgische - rechter. De Brits-Zweeds vaccinproducent toont zich niet onder de indruk.

De verhoudingen tussen AstraZeneca en de Europese Commissie zijn al maanden vertroebeld. Van de 300 miljoen contractueel vastgelegde vaccindosissen voor eind juni zullen hoogstens 100 miljoen effectief worden geleverd: een schamele 30 miljoen in het eerste kwartaal en hooguit 70 miljoen in het lopende kwartaal.

100 miljoen
dosissen astrazeneca
AstraZeneca zal eind juni slechts 100 miljoen vaccindosissen geleverd hebben in plaats van de beloofde 300 miljoen.

De Europese Commissie wil zich niet langer laten bedotten en trekt haar conclusies. Een optie voor 100 miljoen extra dosissen in het Europese contract met AstraZeneca werd niet gelicht.

Bovendien bleken de vele brieven, vergaderingen en gesprekken onder vier ogen geen enkel effect te hebben op de leveringen van het vaccin. Een in het contract opgenomen mechanisme voor het regelen van geschillen bracht geen soelaas.

Voor de Europese ommissie is de maat vol. Ze stapt naar de rechter. Volgens de Commissie heeft AstraZeneca het leveringscontract op verschillende punten met de voeten getreden. Zoals bepaald in het contract zal de kwestie voor een Belgische rechtbank worden uitgevochten.

'We hebben alles geprobeerd om die stap te vermijden', klonk het vorige week al bij diplomaten, toen de lidstaten groen licht gaven voor een rechtszaak. Het kortgeding is ook een politiek signaal. Europa wil maximale druk blijven zetten op de vaccinproducent om te leveren.

Een juridische procedure is veel doelgerichter dan de exportcontrole die de Commissie in stelling bracht. Die exportcontrole kan ook vaccinproducenten treffen die wel hun contract nakomen, benadrukken EU-diplomaten.

'Niet onder de indruk'

AstraZeneca reageert lauw op de Europese demarche. Het betreurt de stap en houdt vol dat het zijn aankoopovereenkomst met de Commissie helemaal naleeft. Het hele geschil is volgens de vaccinmaker 'zonder voorwerp'. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het de aankoopovereenkomst wel degelijk naleeft, en zegt zichzelf dan ook ten volle te zullen verdedigen in de rechtbank.

AstraZeneca heeft steeds volgehouden dat het contract een engagementsverbintenis behelst, geen resultaatsverbintenis. 'Wij vinden dat elke procedure zonder voorwerp is en we verwelkomen dan ook de kans die we nu krijgen om dit dispuut zo snel mogelijk af te handelen', luidt het.

Het farmabedrijf benadrukt nog dat de productie van een vaccin heel wat voeten in de aarde heeft, en dat over de hele wereld bedrijven met toeleveringsproblemen kampen. 'Wij boeken vooruitgang bij het oplossen van technische moeilijkheden en we produceren steeds meer, maar het duurt een tijd voor deze verbeteringen resulteren in hogere aantallen afgewerkte dosissen.'

Vaccintwijfel

Sommige lidstaten vrezen intussen dat het juridisch getouwtrek de geloofwaardigheid van het vaccin nog meer aantast. Naast de leveringsproblemen zijn er aanwijzingen dat het vaccin in heel zeldzame gevallen tot de vorming van levensbedreigende bloedklonters in de hersenen leidt.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA adviseerde vrijdag wel om het vaccin voor alle leeftijds- en risicogroepen te blijven gebruiken. Maar hoe ouder iemand is of hoe groter het risico op een besmetting, hoe meer de voordelen van het vaccin doorwegen op de nadelen, stelt het EMA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud