Europese Commissie slikt Franse en Italiaanse budgetplannen

Geen rode kaart voor de ontwerpbegrotingen. ©EPA

Frankrijk en Italië krijgen geen rode kaart voor hun ontwerpbegroting van volgend jaar. De EU-Commissie vindt dat er nergens ‘significante afwijkingen’ zijn in de nationale budgetplannen.

Recente Europese regels verplichten alle eurolanden om hun ontwerpbegroting in te dienen op 15 oktober. Dat is dus nog voor die begroting gestemd is in het nationoale parlement. De Europese Commissie moet dan voor eind november laten weten of de begrotingsplannen door de beugel kunnen. Maar in geval van ‘significante afwijkingen’ tegenover het uitgestippelde begrotingspad, trekt de EU-Commissie binnen de twee weken een rode kaart. Die landen worden dan verplicht hun huiswerk te herdoen.

Frankrijk en Italië dienden twee weken geleden een begroting in die duidelijk tekortschoot. Het Franse tekort zou ook volgend jaar ruim boven de 3 procent van het bbp blijven hangen en er waren nauwelijks structurele maatregelen. Italië, dat een overheidsschuld torst van 135 procent van het bbp, beloofde amper 0,1 procent aan structurele ingrepen.

Parijs en Rome weigerden aanvankelijk halsstarrig de begrotingsplannen bij te sturen. Intussen werd wel gepraat met Jyrki Katainen, de Europese commissaris voor Financiën. Katainen volgde in juli zijn landgenoot Olli Rehn op als ‘begrotingstsaar’.

Gisteren liet Katainen weten dat hij geen rode kaart zal trekken, ‘rekening houdend met alle verdere informatie en verbeteringen die ons de voorbije dagen zijn meegedeeld’. Ik kan ‘niet meteen gevallen van bijzonder ernstige ontsporingen identificeren die ons ertoe zouden verplichten om in deze fase een negatief advies in overweging te nemen,’ zei hij in een mededeling.

Het toezicht op de ontwerpbegrotingen en het finale oordeel verhuist dus naar de nieuwe Europese Commissie, die aantreedt op 1 november. In de Commissie-Juncker wordt de Fransman Pierre Moscovici verantwoordelijk voor het begrotingstoezicht.

Katainen kreeg gisteren al meteen kritiek voor zijn goedmoedige houding tegenover de twee begrotingszondaars. Frankrijk houdt het tekort volgend jaar op 4,4 procent en trekt met 3,6 miljard euro aan extra besparingen het structureel tekort (het deficit waaruit conjunctuurelementen zijn weggevaagd) op tot 0,5 procent. Europa had eigenlijk eenstructurele inspanning van 0,8 procent gevraagd en Parijs moest eigenlijk in 2015 het nominale tekort onder de 3 procent brengen.

Italië schraapt met enkele uitgestelde belastingverlagingen 4,5 miljard euro extra bij elkaar. Het structureel tekort vermindert zo met 0,4 procent. Meer dan de 0,1 procent half oktober maar minder dan de vereiste 0,5 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud