Europese Commissie wil grenzen openen voor gevaccineerde toeristen van buiten Europa

©Shutterstock

Wie ingeënt is met een van de vier vaccins die in de EU werden goedgekeurd, moet Europa weer binnen kunnen, vindt de Commissie.

De Europese Commissie heeft de lidstaten maandag voorgesteld om de beperkingen op niet-essentiële reizen naar de Europese Unie te versoepelen. Ze suggereert om toeristen van landen buiten Europa weer toe te laten als ze gevaccineerd zijn met één van de vier vaccins die in de EU zijn goedgekeurd. Dat zijn Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. De lijst van vaccins kan eventueel uitgebreid worden met de vaccins op de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voor noodgebruik.

Volgens de Commissie is de tijd rijp voor versoepelingen door de vooruitgang van de vaccinatiecampagnes en de verbeterde epidemiologische situatie in een aantal landen. 'Het is tijd om de Europese toeristische industrie te laten herleven en weer op een veilige manier aan te knopen met vriendschappen over de grenzen heen', reageerde voorzitter Ursula von der Leyen. Concreet stelt de Commissie voor om reizen toe te laten voor wie zeker 14 dagen voor het afreizen de laatste nodige prik van een vaccin kreeg.

100
Nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners
De drempelwaarde om als derde land vrij verkeer met Europa te hebben, moet van 25 naar 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners stijgen.

Voorts vindt de Commissie het haalbaar om de lijst van derde landen, wier inwoners naar de EU mogen reizen omdat de coronasituatie in het thuisland onder controle is, uit te breiden. Nu staan er zeven landen op die lijst: Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China. Een land kan een plekje op de lijst krijgen als er minder dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld worden. Ter vergelijking: het EU-gemiddelde ligt momenteel op 420.

Noodrem

De Commissie wil tot slot een soort noodrem invoeren voor als de epidemiologische situatie in een niet-EU-land opeens drastisch verslechtert, bijvoorbeeld door nieuwe varianten. Het moet dan mogelijk worden om alle reizen vanuit dat land naar de EU snel en gecoördineerd stil te leggen.

De lidstaten buigen zich dinsdag en woensdag over het voorstel, aangezien zij het laatste woord hebben. Europa werkt ook aan een coronacertificaat voor reizen binnen de Unie. Dat vermeldt de vaccinatie, een recente PCR-test of een bewijs van antilichamen na het doormaken van de ziekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud