'Europese crisisaanpak al bij al vrij succesvol'

Koen Lenaerts, vice-president bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg (foto belga) ©IMAGEGLOBE

De Europese Unie is een 'voortschrijdende proces, net zoals de Belgische staatshervormingen'. Dat zegt de Belgische toprechter Koen Lenaerts in een interview, dat zaterdag in De Tijd verschijnt.

Zijn mederechters verkozen Lenaerts vorige maand tot vicepresident van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De toprechter, die mee de pen vasthield voor het verdrag van Lissabon, krijgt meteen een gevoelig dossier op zijn bord. Is het Europese noodfonds ESM rechtsgeldig of niet?

Lenaerts wijst erop dat de crisis blootlegde dat de economische en budgettaire coördinatie van het beleid van de eurolanden 'veel te zwak' was. Toch heeft Europa met de 'bestaande boordinstrumenten de voorbije jaren een crisismanagement gevoerd dat al bij al vrij succesvol was'.

Zo is de 'begrotingsdiscpline en de economische convergentie versterkt onder de bestaande verdragen', zegt de rechter. 'Men mag het dus niet voorstellen alsof het huidige verdrag geen enkele mogelijkheid bood om het hoofd te bieden aan de meest onmiddellijke noden.' 

Volgens hem bestaan er ook veel misverstanden over de inperking van de macht van de nationale parlementen. Het begrotingspact, dat 25 landen onderschrijven en een begroting in evenwicht oplegt, is bijvoorbeeld een 'resultaatverbintenis'. 

Lenaerts: 'Europa controleert wel of een land met zijn begroting het voorgeschreven resultaat kan halen. Maar Europa zegt niet, bijvoorbeeld inzake langer werken, pensioenwetgeving of arbeidsmarkt: neem eerder deze maatregel en niet die andere. Europa doet suggesties, maar enkel het resultaat telt.'

Lees morgen het volledige interview in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud