Europese dienstensector richt zich op

Duitsland blijft de sterke man in de eurozone - Foto AFP ©AFP

Het ontluikend herstel in de eurozone is vorige maand sterker geworden. De economische activiteit in de dienstensector groeide, en zelfs iets sterker dan eerder geraamd.

De PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs, voor de landen die met de euro betalen steeg vorige maand tot 52,2 van 50,7 in augustus, maakte het Londense bureau Markit Economics bekend. Dat is een fractie boven een eerdere raming van 52,1 op 23 september. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

Het cijfer van 52,2 is bovendien het hoogste sinds juni 2011 en duidt op een sterkere groei bij dienstverlenende bedrijven. Die maken het gros uit van de private sector in de eurozone.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, speelde andermaal voor locomotief. De index steeg er tot 53,7 van 52,8 in augustus, maar bleef wel onder de verwachtingen; economen hadden op 54,4 gerekend.

Ook in Frankrijk en Italië ging het vorige maand beter: beide landen lieten weer groei van hun dienstensector optekenen. De index voor de Franse dienstensector steeg tot 50,5, het hoogste niveau in bijna twee jaar, en de Italiaanse index tot 52,7, het beste cijfer in meer dan twee jaar. In augustus noteerden beide landen nog een krimp.

Daarentegen is in Spanje de dienstensector weer in de krimpzone beland. Na de 50,4 die in augustus was opgetekend daalde de index tot 49,0. De krimp zou vooral een gevolg zijn van minder hard groeiende nieuwe orders.

Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, laten de goede cijfers voor september het beste verhopen voor het vierde kwartaal. Wat echter niet betekent dat de eurozone uit de problemen is, want de groei blijft heel bescheiden. Het recente politieke tumult in Italië toont bovendien aan dat het herstel zo weer kan ontsporen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud