Europese economie groeit nog amper

©Bloomberg

De eurozone groeide in het vierde kwartaal nog amper met 0,2 procent, onder meer door een recessie in Italië.

De economie in de Europese Unie viel eind vorig jaar zo goed als stil. Dat blijkt uit data die het statistisch bureau Eurostat donderdag bekendmaakte.

Kwartaal op kwartaal groeide de eurozone in de laatste drie maanden van 2018 met 0,2 procent. De EU28 deden nipt beter met 0,3 procent groei.

Jaar op jaar groeide de eurozone in het laatste kwartaal met 1,2 procent en de hele Europese Unie met 1,8 procent.

Eerder bleek al dat Duitsland, de grootste economie van de eurozone, eind vorig jaar nipt een recessie vermeed. Duitsland ondervindt hinder van de wereldwijde handelsspanningen, de trager groeiende wereldeconomie en de brexitonzekerheid.

Duitsland

De Duitse overheid verlaagde ook haar vooruitzichten voor dit jaar van 1,8 procent naar 1 procent.

Italië, de nummer drie van de eurozone, is eind 2018 wél in een recessie beland, onder meer door de zorgen over het economisch beleid van de door Lega en Vijfsterrenbeweging geleide regering. Vooral de Italiaanse industrie heeft het moeilijk.

Frankrijk, de nummer twee van de eurozone, doet het iets beter dan verwacht. Eerder werd gevreesd dat het gelehesjesprotest zou wegen op de economie, maar die groeide in het laatste kwartaal met 0,3 procent. De export duwde de groeicijfers omhoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud