Europese economie koelt flink af in mei

ArcelorMittal ©Belpress.com

De economische groei in de eurozone vertraagt in mei meer dan verwacht en het vertrouwen van de Duitse ondernemers vermindert. Dat slechte nieuws blijkt uit twee indicatoren die vandaag zijn gepubliceerd.

De conjunctuurindicator van de Europese aankoopdirecteurs daalde in mei met 1,1 punt tot 56,2 punten. De sterke achteruitgang van de industrie werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de vooruitgang van de dienstensector. Economen hadden een veel kleinere terugval tot 57,2 punten voorspeld. Een notering boven 50 punten wijst op een stijgende activiteit van de privésector in de eurozone.

De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen brokkelde met 0,1 punt af tot 101,5 punten. Economen hadden een stijging tot 101,9 punten voorspeld.

Het is al de tweede dag op rij dat de eurozone wordt geconfronteerd met tegenvallende macro-economische cijfers. Gisteren bleek dat het consumentenvertrouwen in mei meer is gedaald dan verwacht.

De escalatie van de schuldencrisis in Zuid-Europa weegt op het vertrouwen van de Europese ondernemers en consumenten. De daling van de euro, die de uitvoer stimuleert, biedt voorlopig onvoldoende soelaas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud