Advertentie

Europese energiecommissaris tegen strengere klimaatnormen

De Europese commissaris voor Energie Günther Oettinger. (Foto: AFP)

De Europese commissaris voor Energie Günther Oettinger heeft tijdens een toespraak in Berlijn het Europese energiebeleid met de grond gelijk gemaakt. 'Het energiebeleid moet zich beter richten op de behoeften van de industrie.'

'Het Europese energiebeleid is veel te lang een klimaatbeleid geweest', stak Oettinger van wal. 'In de toekomst moet het een industriebeleid worden.'

Tijdens een bijeenkomst van tweeduizend Europese christendemocraten in Berlijn trok de politicus hard van leer tegen het Europese energiebeleid. In het luxueuze vijfsterrenhotel Adlon aan de Brandenburgse Poort dreef hij de spot met de 'naïeve weldoeners' die zich tussen 2007 en 2009 met het Europese energie- en klimaatbeleid hebben beziggehouden.

Zelfs zijn partijgenote Angela Merkel moest het ontgelden: 'Het levert niets op om naar Groenland te reizen om daar ijsberen te gaan strelen', sneerde de politicus. Het was Merkel die in augustus 2007 als onderdeel van haar klimaatbeleid Groenland bezocht om zich te laten fotograferen voor smeltende ijsbergen.

Oettinger beloofde zijn publiek dat hij in de Europese Commissie nieuwe klimaatdoelstellingen zal blokkeren. 'In 2007 is afgesproken om tegen 2020 de CO2-uitstoot te doen dalen met 20 procent en een aandeel van 20 procent hernieuwbare energie te bereiken. Die doelstellingen worden bereikt. Ik raad het ten stelligste af dat er na 2020 nog nieuwe doelstellingen op tafel komen.'

Volgens Oettigner lijdt de Europese industrie onder het strenge energiebleid: 'Het staat drie-nul voor de Verenigde Staten op het gebied van energieprijzen. De VS ontginnen meer en meer zelf olie, met hun schaliegasvoorraden zijn ze een grotere gasproducent dan Rusland en de elektriciteitsprijzen zijn er laag.' Als de energieprijzen in Europa voort stijgen, waarschuwde hij, dan zal de concurrentiekracht tegenover de VS en andere werelddelen nog afbrokkelen.

Het is niet toevallig dat de voormalige minister-president van de deelstaat Baden-Wurtenberg - met bedrijven als Daimler, Bosch en Opel de motor van de Duitse industrie - zich manifesteert als een expliciete bondgenoot van industriëlen. Zo dreigden de energiereus BASF en het staalconcern ThyssenKrupp al dat duurdere CO2-rechten toekomstige investeringen in Europa in de weg kunnen staan.

Veel aanwezigen op de bijeenkomst van de Europese Volkspartij konden Oettingers standpunt overigens wel smaken. Zo liet EVP-fractieleider Joseph Daul eerder al verstaan dat het - gezien de economische crisis - niet verstandig is om de Europese klimaatnormen te vestrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud