Europese export weerspiegelt recessie

(foto afp)

De export vanuit de eurozone ging in de maand oktober met 1,4 procent achteruit. Doordat ondertussen de invoer licht steeg, verkleinde het handelsoverschot.

Het was de tweede maand op rij dat de uitvoer uit de eurozone kromp. In september ging het cijfer, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, ook al 1,3 procent achteruit. De cijfers komen van Eurostat.

De Duitse uitvoer ging in oktober 3,6 procent achteruit tegenover september, de Franse met 2,1 procent en de Italiaanse met 1,4 procent. De export uit Spanje nam daarentegen 3,8 procent toe.

De invoer steeg wel met 0,6 procent in oktober. Het resultaat is dat het handelsoverschot afnam van 11 miljard euro in september naar 7,9 miljard in oktober. Een jaar eerder, in oktober 2011, was er nog een handelstekort van 700 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden van het jaar nam het handelstekort van de energiesector toe tot 310,3 miljard euro, waar er over dezelfde periode een jaar eerder voor 286 miljard euro meer energie werd ingevoerd dan uitgevoerd. Bij de industriële goederen is er daarentegen een toenemend overschot, dus meer uitvoer dan invoer, van 262,6 miljard euro in de eerste negen maanden, tegen 175,2 miljard euro in  de plus in dezelfde periode vorig jaar.

Voor de hele Europese Unie werd een handelstekort geboekt in oktober, van 9,4 miljard euro. Dat was minder dan de 12,5 miljard tekort in september. De export uit de hele EU daalde met 1,7 procent tegenover september, de import steeg met 0,3 procent.

Eerder was al bekend geraakt dat de eurozone in het derde kwartaal in een recessie is beland. De economie kromp met 0,1 procent, nadat er ook in het tweede kwartaal al een krimp was van 0,2 procent. Er wordt zeker het komende half jaar geen beterschap verwacht, al is het vertrouwen zijn dieptepunt voorbij nu de Europese leiders de crisis beter onder controle lijken te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud