Europese geste moet staalconflict met VS helpen ontmijnen

©BELGAIMAGE

De Europese Unie is bereid een automatische verhoging van de heffingen op staal en een reeks andere producten in te slikken. De detente moet het pad effenen voor een oplossing tegen eind dit jaar van het staalconflict met de VS.

De EU en de VS vechten voor de Wereldhandelsorganisatie (WHO) al jaren een oorlogje uit over de Amerikaanse tarieven op de import van Europees staal en aluminium. In een gemeenschappelijke verklaring kondigen vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie, de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai en de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo aan dat ze tegen het jaareinde een einde willen maken aan hun dispuut. 

Om ademruimte voor de gesprekken te creƫren gaat de Commissie de lidstaten voorstellen de automatische verhoging van de tarieven op Amerikaanse producten zes maanden lang op te schorten. Die tarieven zouden op 1 juni verdubbelen.

Dit toont aan dat we het menen met onze inspanningen om de trans-Atlantische relatie te herstarten.
Valdis Dombrovskis
Vicevoorzitter Europese Commissie

'Dit toont aan dat we het menen met onze inspanningen om de trans-Atlantische relatie te herstarten', zei Dombrovskis.  De EU legde drie jaar geleden een extra taks van 25 procent op jeans, motorfietsen, whisky en een reeks andere Amerikaanse producten op. Ze deed dat als reactie op de omstreden beslissing van de toenmalige president Donald Trump om importheffingen van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium in te voeren. 

In de verklaring lanceren de EU en de VS ook een bredere dialoog over de overcapaciteit op de internationale staal- en aluminiummarkten. Als 'bondgenoten en partners met gelijkaardige nationale veiligheidsbelangen' willen ze samen optrekken om handelsverstorend beleid van landen als China aan te pakken, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud