Europese grenswacht in opspraak door pushbacks

Frontex-directeur Fabrice Leggeri ligt onder vuur omdat zijn grenswachters ervan worden verdacht pushbacks van migranten minstens getolereerd te hebben. ©REUTERS

Tegen de Europese grenswacht Frontex lopen meerdere EU-onderzoeken naar het terugdrijven van migranten over de Europese grenzen.

De directeur van Frontex, Fabrice Leggeri, moest zich dinsdag verantwoorden voor het Europees Parlement. De Europese grens- en kustwacht wordt ervan verdacht illegale pushbacks, het terugduwen van migranten over de grens, te hebben uitgevoerd of minstens gedoogd. De sociaaldemocraten van S&D eisen het vertrek van de topman. Zij wrijven hem eveneens het doelbewust achterhouden van informatie aan. Ook de Europese Ombudsman is met een onderzoek bezig.

De aantijgingen over pushbacks in de Middellandse Zee door de Griekse kustwacht in maart zijn de aanleiding.

De aantijgingen over pushbacks in de Middellandse Zee door de Griekse kustwacht in maart zijn de aanleiding. Migranten werden op gewelddadige manier weggestuurd van de Griekse kust. De agenten van Frontex lieten begaan. The New York Times bracht het verhaal naar buiten. Het Europese grensagentschap wist al sinds maart af van de feiten, maar dekte ze toe.

Pushbacks zijn verboden volgens het Europees en internationaal recht. Iedereen, illegaal of niet, heeft het recht asiel aan te vragen in een land. Pas na een individueel onderzoek kunnen migranten worden teruggestuurd. Tot nu toe ontkende de top van Frontex alle verwijten over het illegaal terugdrijven van migranten. Groene Europarlementsleden dringen aan op een parlementair onderzoek. Dat moet toelaten de verschillende partijen te horen, bewijzen te onderzoeken en politieke actie te ondernemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud