Advertentie

Europese industrie blijft krimpen

(foto reuters) ©REUTERS

De industriële productie in de eurozone is in oktober 1,1 procent lager uitgevallen dan een maand eerder. Dat is een fikse tegenvaller, want er werd een groei van 0,3 procent verwacht.

Het vierde kwartaal is jammerlijk zwak gestart, blijkt bij de publicatie van het productiecijfer door Eurostat. Het cijfer is verrassend slecht, al hielden de tegenvallende Duitse cijfers die vorige week werden gepubliceerd (-1,2%), al een signaal in dat het de verkeerde kant opging.

Ook als de industriële productie in november en december alsnog gaat stijgen, wordt het moeilijk om het kwartaal nog goed te maken. Er is al een groei van 0,9 procent in beide maanden nodig om de productie over het hele kwartaal stabiel te houden. De recentste PMI-indicatoren, gebaseerd op het oordeel van de aankoopdirecteurs, doen echter hoogstens hopen op een modeste groei.

Een deel van de terugval in oktober kan dan wel worden toegeschreven aan de volatiele energiecomponent (-4%), ook in investerings- (-1,3%) en consumentenproducten (-0,9%) ging het bergaf.

Onder de eurozonelanden zien vooral Ierland (-11,6%), Malta (-7,4%) en Nederland (-3,5%) scherp dalende cijfers.

Hoewel de productie tegenover oktober 2012 ietsje hoger lag (+0,2%), is het minste wat men kan concluderen, dat het herstel in Europa een hobbelig parcours kent en dat de deflatoire druk nog niet weg is. De industriële sector fungeert in elk geval nog niet als trekker voor de rest van de Europese economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud