Europese Investeringsbank stapt uit fossiele energie

©AFP

De Europese Investeringsbank (EIB) gaat alle activiteiten in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

Na een marathonvergadering in Luxemburg krijgt de EIB toestemming van de EU-lidstaten om uit te groeien tot een Europese klimaatbank. Tussen 2021 en 2030 gaat de bank 1.000 miljard euro investeren in het klimaat en energieprojecten. Vanaf 2025 zijn de helft van de operaties die de bank financiert klimaatinvesteringen. Nu is dat 28 procent.

De EIB belooft ook tegen eind 2020 al haar financiële activiteiten in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. EIB-voorzitter Werner Hoyer spreekt van ‘een kwantumsprong’ en maakt zich sterk dat hij de ‘meest ambitieuze strategie voor klimaatinvesteringen lanceert van alle overheidsbanken wereldwijd’.

Klimaatneutraal

De bank kapt eind 2021 volledig met de financiering van fossiele brandstoffen, ook gas. Die datum is een jaar later dan de bank zelf had gewild. In de plaats komt versnelde steun voor projecten die innovatie in propere energiebronnen, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie stimuleren. Voor elektriciteitsopwekking komt er een heel strenge uitstootnorm, die geen ruimte meer laat voor klassieke steenkool-, ligniet- (bruinkool) en gascentrales. Nieuwe gascentrales met een lage uitstoot, zoals biogas, synthetisch gas en waterstofgassen, komen wel nog in aanmerking.

De EIB lanceert de meest ambitieuze strategie voor klimaatinvesteringen van alle overheids banken ter wereld.
Werner Hoyer
EIB-voorzitter

De EIB wil Europa zo tegen 2050 klimaatneutraal maken. Tien EU-landen, waaronder Polen, zullen financiële steun krijgen van de EU bij die energietransitie via een nieuw EU-fonds. De EIB zal raad geven en tot 75 procent van de kosten van nieuwe energie-investeringen financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud