Europese klimaatwet dreigt lege doos te worden

Commissievoorzitster Ursula von der Leyen. ©REUTERS

Zonder ambitieuze doelstellingen voor de uitstootvermindering tegen 2030 is een klimaatneutraal Europa in 2050 gewoon niet haalbaar. Dat zeggen de Europese Groenen.

De Europese Commissie stelt woensdag met veel bombarie haar klimaatwet voor. De klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt de zeldzame eer die ochtend de bijeenkomst van het college van Europese Commissieleden bij te wonen. In de namiddag geeft ze ook present in de milieucommissie van het Europees Parlement, waar die klimaatwet binnenstebuiten gekeerd wordt.

Commissievoorzitster Ursula von der Leyen paaide het Europees Parlement bij haar aantreden met de belofte van een klimaatwet. Ze wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken, met alle economische voordelen van dien. De klimaatwet wordt verpakt als een verordening - een wettelijke verplichting zonder de mogelijkheid tot afwijkende of specifieke nationale regels - en eist dat alle lidstaten de uitstoot van broeikasgassen 'onomkeerbaar en geleidelijk' verminderen tot netto nul en dat uiterlijk in 2050. 

Ambities 2030

Toch zijn de Europese groenen er, na enkele perslekken over de klimaatwet, niet gerust in. De tekst bevat geen bindende doelstellingen op weg naar 2050. De huidige Europese ambities voor 2030 - een vermindering van de uitstoot met 40 procent - zijn onvoldoende om de temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot anderhalve graad Celcius, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Bovendien veroorlooft de Europese commissie zich een machtsgreep bij het vastleggen van de nieuwe klimaatdoelen die elke vijf jaar in het kader van het klimaatakkoord van Parijs moeten worden bepaald. De kans is klein dat de lidstaten dat laten gebeuren. Ook het Europees Parlement wordt zo beknot.

Een vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent tegen 2030 is voor ons het belangrijkste element van de klimaatwet.
Petra De Sutter
Europarlementslid Groen

Voor de Europarlementsleden Petra de Sutter (Groen) en Bas Eickhoudt (Groenlinks) zijn de volgende tien jaar van cruciaal belang om de omslag te maken naar een klimaatneutraal Europa. 'Een vermindering van de CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030 is voor ons het belangrijkste element van de klimaatwet,' zegt De Sutter.

De Commissie beloofde al een plan om de uitstootvermindering voor 2030 op te vijzelen tot 50 of 55 procent, maar die aanpassing komt er maar in het najaar. En in november worden op de VN-klimaattop in Glasgow de ambities voor de volgende vijf jaar vastgelegd. 'Europa moet op die top een mondiaal momentum creëren opdat de 1,5 graden in zicht blijven', zegt Eickhoudt. 'De VS zijn op dat ogenblik in verkiezingsmodus. Dus moet Europa China meekrijgen. Met die krappe timing wordt dat erg moeilijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud