Europese klimaatwet maakt ambitieuzere reductie CO2-uitstoot in 2030 bindend

Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie, noemt het akkoord over de Europese klimaatwet 'historisch'. ©REUTERS

Een dag voor de virtuele klimaattop die de Amerikaanse president Joe Biden organiseert, raakten EU-onderhandelaars het eens over de Europese klimaatwet. Die beitelt klimaatneutraliteit tegen 2050 in steen.

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de 27 lidstaten hebben woensdagochtend een akkoord bereikt over de Europese klimaatwet. Die maakt de Europese doelstelling om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden bindend voor de Unie. Om zover te komen moeten de klimaatambities voor 2030 fors omhoog naar een netto-uitstootvermindering van 55 procent in plaats van de eerder afgesproken 40 procent.

Frans Timmermans, de Europese klimaatman en auteur van de klimaatwet, noemt het akkoord 'historisch'. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten zaten maandenlang strop. Het Europese halfrond wilde de ambities voor 2050 optrekken naar minstens 60 procent CO2-reductie. Oost-Europese lidstaten waaronder Polen, vonden de 55 procent uitstootvermindering in 2030 al te hoog.

60 procent
CO2
Het EU-halfrond wilde de ambities voor 2050 optrekken naar minstens 60 procent CO2-reductie.

Op de EU-top van december vorig jaar wilde Polen enkel een Europees doel van klimaatneutraliteit tegen 2050 aanvaarden, geen verplichting voor elk EU-land afzonderlijk. Ook in België is er discussie. De Vlaamse regering bleef tot nu ver onder de lage EU-lat, met maar 32,5 procent minder CO2-uitstoot in 2030.

Klimaattop Biden

'De klimaatwet zal Europa's groene herstel vorm geven en een sociaal rechtvaardige groene transitie verzekeren', beklemtoont Timmermans. 'De wet zet de EU voor een generatie op het groene spoor. Dit is onze bindende belofte voor onze kinderen en kleinkinderen', juicht ook EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) is teleurgesteld over het akkoord. 'De wetenschap is het erover eens dat we naar -65 procent moeten gaan om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden en de ergste gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.' Haar Franse collega Pascal Canfin noemt het compromis wel degelijk ambitieus. We gaan in negen jaar 2,5 keer meer doen dan wat we de voorbije tien jaar in Europa hebben gedaan.'

De wetenschap is het erover eens dat we naar -65 procent moeten gaan om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden en de ergste gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.
Sara Matthieu
Europarlementslid Groen

Het akkoord over de klimaatwet is een opsteker voor Europa, nu de Amerikaanse president Joe Biden zich opwerpt als het trekpaard voor het klimaat. Donderdag organiseert Biden een virtuele klimaattop met 40 wereldleiders, onder wie ook Xi Jinping en Vladimir Poetin.

In de aanloop naar die top kondigde de Britse premier Boris Johnson, de gastheer van de klimaattop in Glasgow in november, een forse uitstootvermindering van 78 procent tegen 2035 aan. Biden maakt de Amerikaanse ambities wellicht net voor zijn klimaattop bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud