Advertentie

Europese leiders trekken regie voor stoelendans naar zich toe

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, kreeg keeperhandschoenen in Sibiu. Ze kunnen handig zijn bij het verdedigen van Europa. ©EPA

Eind juni willen de Europese leiders de puzzel van de Europese topjobs gelegd hebben. Premier Charles Michel veroorzaakte op de top in Sibiu Vlaamse wrevel met zijn klimaatambities.

Twee dagen na de Europese verkiezingen van 26 mei zakken de Europese leiders af naar Brussel voor een gezamenlijk diner. Op de Europese top van 21 juni zal niet alleen een strategische agenda voorliggen, maar ook een akkoord over de toewijzing van de Europese topjobs voor de komende jaren. Over beide onderwerpen brainstormden de Europese leiders gisteren al informeel in het Roemeense Sibiu.

Keeperhandschoenen

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk kreeg er de keeperhandschoenen aangereikt van Helmuth Duckadam, de Roemeense Jean-Marie Pfaff, om ‘Europa beter te verdedigen’. Hij zal ze nodig hebben bij het puzzelwerk. Later dit jaar worden nieuwe voorzitters gekozen voor vier Europese instellingen: de Europese Centrale Bank, de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Er moet ook een nieuwe Europese buitenlandchef komen.

De stoelendans is een delicate oefening. Er moet rekening worden gehouden met de geografische balans, een evenwicht tussen kleine en grote landen, mannen en vrouwen en politieke kleur. Tusk wil die benoemingscarrousel niet laten aanslepen bij gebrek aan unanimiteit onder de Europese leiders. ‘Ik zal er niet voor terugdeinzen om een stemming af te dwingen,’ waarschuwt hij.

Die timing impliceert dat de deal beklonken is voor het nieuwe Europese Parlement begin juli zijn eerste zitting houdt. Het Europese halfrond heeft nochtans een zeg over de Commissievoorzitter en de buitenlandchef. De Europese verkiezingen dreigen de krachtsverhoudingen in dat parlement dooreen te schudden.

Spitzenkandidaten

Een handvol Europese leiders wil bovendien niet weten van het systeem van Spitzenkandidaten waarbij de partijen elk hun kandidaat-Commissievoorzitter aanduiden.

Zo wil de Franse president Emmanuel Macron niet dat ‘de Europese partijen aan de kookpotten staan’. Manfred Weber, de spits van de centrumrechtse EVP, de fractie die na 26 mei de grootste partij hoopt te blijven, waarschuwt voor een institutionele crisis als de leiders hun eigen pionnen neerzetten en zo ‘het mandaat van de kiezer negeren’.

Charles Michel

Toch zit er ruis op het proces van de Spitzenkandidaten. Twee weken voor de Europese verkiezingen duiken nog nieuwe kandidaten op voor de stoelendans om de topjobs.

Zelfs premier Charles Michel (MR) wordt genoemd, als toekomstig voorzitter van de Europese Commissie.

Zelfs premier Charles Michel (MR) wordt genoemd, al was het maar omdat hij na de verkiezingen wellicht beschikbaar is, legt een diplomaat uit. Kansen komen er maar voor Michel als de liberale Alde-familie aan zet is en Mark Rutte, de Nederlandse premier, weigert te springen.

Michel schaarde zich in Sibiu wel achter een pleidooi voor een klimaatneutraal Europa tegen 2050, een initiatief van Macron dat ook Rutte onderschreef. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde boos. ‘Michel heeft geen mandaat voor die klimaatambities.’ Waarop Michel beklemtoonde dat zijn handtekening de volgende regeringen in ons land ‘niet bindt’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud